L’Ajuntament de València ha presentat el Decàleg «Recomanacions per a disfrutar d’unes Falles responsables» que, de nou enguany, ha llançat el Consistori, amb el suport de nombroses entitats ciutadanes.

Tal com assenyala el text del decàleg, les seues recomanacions són «fruit del consens de les entitats socials més representatives de la ciutat i de les comissions falleres». En aquesta ocasió, les associacions participants juntament amb l’Ajuntament i la Junta Central Fallera són la Federació d’Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (FOTUR); l’organització Proyecto Hombre; la Federació d’Associacions de Veïns de València; el col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, trans i bisexuals; l’organització Controla Club; l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU); el Consell de la Joventut de València; la Federació d’Hostaleria de València (FEHV); la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana; l’Associació de Comerciants del Centre Històric de València; l’Asociación Valenciana de Amas de casa i Consumidores Tyrius; la Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE); i la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD.

El decàleg recull diferents aspectes de la vivència de les festes de Falles: des de la cura del mobiliari urbà, fins a l’ús responsable del material pirotècnic, el consum de begudes o les actituds de respecte als horaris d’activitats així com al desenvolupament dels actes programats.

També incideix el document en la importància de fer ús del transport públic, i del consum responsable de productes en parades de venda ambulant. A més, es recullen consells sobre l’allotjament durant les festes (per a les persones no residents a la ciutat), i sobre la compra i el contracte de serveis i productes.

El decàleg conclou amb dos apartats, dedicat el primer al reciclatge de residus, que és important tot l’any, però especialment estos dies en què el consum s’incrementa en tots els aspectes. I, finalment, se subratlla la necessitat de fer unes festes per a tots i per a totes sense exclusió i sense discriminació: unes Falles inclusives en les quals no es produïsquen actituds de racisme, sexisme o faltes de respecte a la integritat de totes les persones, opcions sexuals o sentiments religiosos.

Un dels principals valors de les Falles és la seua capacitat de cohesionar la diferència i de fer pinya.

A continuació, adjuntem el decàleg complet.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia