El President de la Generalitat, Ximo Puig, va afirmar aquest dimecres que el transvasament Tajo-Segura continua estant vigent “amb caràcter general”, perquè la recent sentència del Tribunal Suprem “consolida” la normativa reguladora de 2014 i no s’ha produït, per tant, “ruptura” del ‘statu quo’ actual.

En aquest sentit, el titular de la Generalitat ha anunciat la posada en marxa d’una “cèl·lula permanent de vigilància”, amb participació de l’Advocacia de la Generalitat i de la Conselleria d’Agricultura, que s’encarregarà de realitzar una avaluació del nou plantejament “concertat” del sistema de transvasament Tajo-Segura després de la sentència del Tribunal Suprem amb la finalitat d’evitar qualsevol “interpretació esbiaixada” de la decisió judicial.

Així ho ha afirmat el *president després de la reunió que ha mantingut en el Palau de la Generalitat amb la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, la directora general de l’Advocacia de la Generalitat, María José Rodríguez, i el secretari autonòmic de Presidència, Andreu Ferrer, per a analitzar la sentència de l’alt tribunal en què anul·la diversos articles del Pla Hidrològic del Tajo.

El *president ha indicat que la decisió del Suprem “consolida la norma reguladora del sistema Tajo-Segura”, amb el que “en absolut queda invalidada”. Puig ha explicat que, de fet, s’inadmeten els recursos que ho pretenien, per la qual cosa ha demanat als regants “tranquil·litat, en el sentit que no hi ha una ruptura del ‘statu quo’ actual”.

“No pot haver-hi unilateralitat en la presa de decisions”, ha destacat també el cap del Consell, que ha assenyalat que la sentència “reforça la necessària concertació” i ha assegurat que, “durant tot aqueix temps de reformulació legal”, la Generalitat estarà “atenta”.

Per al *president, a més, la sentència “consolida la solidaritat” ja que, ha detallat, “aferma els usos per damunt de les pretensions territorials”. Així, ha explicat que, en primer lloc, es prioritza l’aigua de boca, i després la seua utilització per a agricultura i, posteriorment, els usos recreatius, per la qual cosa, ha subratllat, “es jerarquitza en funció d’usos, i no del territori”.

Així mateix, el *president s’ha referit a l’aposta de l’Executiu valencià per la sostenibilitat, i ha incidit en què “hi ha valors d’aquesta sentència que connecten amb la nostra visió”.

“Qui està més interessat que la Comunitat Valenciana en què hi haja cabals ecològics i en què el riu estiga molt més viu?”, s’ha preguntat, i ha conclòs que la gestió sostenible “és la manera que, a més, el transvasament siga més efectiu”.

En aquesta línia, el *president ha apostat per “sumar recursos, sumar sinergies”, a través de mesures com l’impuls a la dessalinització, la modernització de regs i la reutilització de l’aigua.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia