Hui divendres, Bétera tindrà una nova cita amb la ciència.

Aquesta volta serà a carrec de la Dra. Carmen Agustin amb la xarrada neurocièntifica titulada “L’Aroma de les emocions“.

Organitzada per l’Associació de Tecnologia i Ciència de Bétera (ASSTEC), aquesta jornada tindrà lloc a les 19.15 hores en el saló de Plens del Castell de la localitat.

L’olfacte és el més antic dels nostres sentits, i es troba molt connectat amb les àrees del nostre cervell que s’encarreguen d’orquestrar les emocions. En concret, la informació olfactiva arriba de manera directa a un àrea cerebral anomenada amígdala, que té un paper clau tant en els comportaments dirigits a la cerca del plaer com en la por. Així, les olors són evocadores dels records amb més càrrega emocional, ens poden traslladar a la nostra infantesa, com a la famosa escena de la magdalena de Proust, ens poden enamorar o fer sentir un fàstic profund. De fet, alguns investigadors del l’olfacte parlen de les olors com a “emocions percebudes”. En aquesta xarrada coneixerem com funciona el nostre sentit de l’olfacte, com processa el nostre cervell la informació de les olors que ens envolten, des de l’aroma d’una flor fins l’olor dels nostres fills, com l’olfacte envelleix amb nosaltres, i què ocorre quan el perdem.

Carmen Agustín Pavón es va doctorar en Neurociències per la Universitat de València al 2008, amb una tesi sobre la neuroquímica dels comportaments socio-sexuals guiats per feromones que va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat. Va completar la seua formació pre-doctoral amb una estada breu en la Università di Roma La Sapienza (2006). A continuació, va ser investigadora a la University of Cambridge (2009-2010), on va investigar sobre la regulació emocional als primats no humans. Després, al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (2011-2013) i Imperial College London (2014), va participar en el desenvolupament d’una teràpia gènica per a la malaltia de Huntington, i va col·laborar amb projectes amb models animals de diverses malalties neurològiques. Va ser professora a la Universitat Jaume I de Castelló (2015-2016) i des d’octubre de 2016, és Professora Ajudant Doctora a la Facultat de Biologia de la Universitat de València.

A banda de la seua activitat investigadora, Carmen es dedica a la divulgació científica des que va guanyar el premi El·lipse de Divulgació Científica del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona a finals de 2011. És bloguera a les plataformes de divulgació Naukas i Scilogs, i ha publicat articles a les revistes Redes, Mente y Cerebro i Historia y Vida. Ha donat nombroses xerrades en instituts, cafès científics i esdeveniments divulgatius, alguns dels quals ha organitzat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia