(EFE) Els alts índexs de contaminació ambiental i les partícules tòxiques presents en l’aire, l’aigua i els aliments augmenten el risc de malalties cardiovasculars i també de problemes dermatològics com la caiguda del cabell.

“La contaminació ambiental afecta al nostre sistema immunològic i provoca un tipus d’alopècia autoimmune”, assegura en un comunicat José María Ricart, cap del servei de dermatologia de l’Hospital Quirónsalud València i director de l’Institut Mèdic Ricart.

També Rafael Florenciano, cardiòleg de l’Hospital Quirónsalud de Torrevella, explica que les partícules suspeses en l’aire “afavoreixen el desenvolupament de trombes, eleven la pressió arterial i provoquen la vasoconstricció de les artèries coronàries responsables del reg sanguini del cor i del cervell”.

“Tots aquests factors poden ser l’origen d’un major nombre d’infarts de miocardi, arítmies i infarts cerebrovasculars”, afirma el cardiòleg, que afig que una alta exposició a la contaminació ambiental “beneficia la ràpida progressió de la malaltia arterioescleròtica, la qual cosa provoca un major cúmul de greix en les artèries principals”.

Els sectors de la població més afectats per aquest fenomen serien les persones d’edat avançada, els que pateixen algun tipus de malaltia cardiovascular prèvia o els que presenten algun dels seus factors de risc com és el cas dels diabètics.

El doctor Florenciano recomana a aquests pacients prendre mesures preventives o evitar l’exposició els dies de major índex contaminant, així com prendre la medicació prescrita per l’especialista.
A més, els agents contaminants de l’aire com els compostos orgànics volàtils, les molècules reactives a l’oxigen, l’ozó o el fum del tabac afebleixen la barrera cutània i contribueixen a alterar la pell causant-li mal oxidatiu amb el seu conseqüent envelliment prematur i una acceleració de brots de psoriasis o acne.

Segons Ricart, les pells sensibles i atòpiques “són les més vulnerables als efectes contaminants i la disminució d’humitat”.
“Els seus efectes a curt i mitjà termini donen pas a l’aparició de diferents afeccions dermatològiques com xerosis, èczemes i descamació, ja que la pell tendeix a la sequedat i enrogiment”, afirma l’expert per a afegir que la pell “exerceix de barrera natural enfront dels agents externs, funció que cada vegada s’afebleix més i l’exposa a quadres al·lèrgics”.

La contaminació ambiental també altera la salut capil·lar i les seues partícules contaminants provoquen reaccions inflamatòries o irritacions que ocasionen descamació que afavoreix l’aparició de dermatitis o caspa.

El dermatòleg destaca el paper que la pol·lució juga en la salut de tot al sistema immunològic, factor important en la salut capil·lar.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia