Aquest passat dilluns va tindre lloc el ple ordinari del mes d’abril a Bétera. En primer lloc, es va realitzar el sorteig de les Meses Electorals per a les Eleccions Autonòmiques i Generals de 2019.

El sorteig es va portar a terme públicament, davant els assistents. Un programa informàtic realitzava el procediment aleatori i públic que determina el President i els Vocals designats per a cadascuna de les 27 meses electorals de la localitat.

A partir d’aquest dilluns, 10 treballadors de l’Ajuntament de Bétera en col·laboració amb la Policia Local seran els encarregats d’entregar les notificacions a cadascuna de les persones triades pel sorteig. El procés de lliurament durarà aproximadament tres dies.

Tal com informa la Junta Electora, el President i els Vocals de cada Taula són designats per sorteig públic entre la totalitat de les persones incloses en la llista d’electors de la Mesa corresponent, que sàpien llegir i escriure i siguen menors de 70 anys, si bé a partir dels 65 anys podran manifestar la seua renúncia en el termini de set dies.

Les persones seleccionades per sorteig públic hauran de controlar el desenvolupament de la jornada electoral, presidir l’acte de votar i realitzar el recompte i escrutini de la Mesa. La Mesa electoral està formada per un President i dos Vocals. Estos càrrecs són obligatoris i no poden ser exercits pels qui es presenten com a candidats.

Altres assumptes

Així mateix, es va donar compte i aprovar la resta de punts de l’ordre del dia. Entre aquests, destaca l’aprovació de l’expedient pel qual els treballadors i treballadores del consistori de la localitat recuperen a partir de l’1 de gener de 2019 el 100% de la seua base de la seua retribució en situació d’incapacitat temporal. D’aquesta manera, els empleats podran tornar a cobrar el 100% del seu sou a partir del primer dia de la seua baixa per malaltia, tal com es feia abans de 2012.

Segons el regidor de l’Àrea de Personal, José Rodado (Compromís), en l’any 2012 es va produir una retallada en les condicions laborals dels treballadors. Entre les retallades es trobava aquella efectuada quan es cobrava en una baixa derivada de contingència comuna, la qual fa referència a aquella malaltia no derivada del treball.

Per la seua banda, la regidora del Partit Popular  Rosario Martínez va explicar que el vot del partit seria a favor, perquè ha sigut l’exregidor del seu grup, Germán Cotanda, un dels que més ha treballat perquè així siga.

La portaveu de Ciutadans, Eva Martínez, va optar per l’abstenció i va formular les següents preguntes“es pagarà el 100% en els casos d’incapacitat temporal només o també inclou la llicència per malaltia?, per què s’ha aprovat concedir el màxim 100% del límit que indica la llei?, es van plantejar en cap moment altre percentatge?, i si… s’ha calculat el cost d’aquesta mesura i l’índex d’absentisme? Crec que les dades han de conéixer-les els nostres veïns”.

Al respecte, el regidor José Rodado va puntualitzar que l’absentisme i la llicència per malaltia no té res a veure i mesclar conceptes pot generar confusió en l’opinió que puguen tindre els ciutadans, ja que la llicència per malaltia és que estàs malalt i la llei ho justifica perquè no acudisques al treball i l’absentisme són altres qüestions.

Així mateix, el regidor no adscrit, Pedro Gallén, va optar per votar en contra, “el meu vot serà en contra perquè la RPT no està aprovada quan ja fa tres anys vosté va comentar que s’aprovaria. Han arribat a un acord de recuperar uns drets al 100% però no la RPT”.

En aquest sentit, José Rodado va indicar que no tenia res a veure la RPT amb l’acord que es prenia. “Ara estem aprovant si els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Bétera cobraran, recuperant un dret que van perdre en 2012, el 100% de la seua base de cotització”, va matissar.

Al llarg d’aquests dies oferirem un repàs de les mocions aprovades i dels precs i preguntes.

A continuació, adjuntem un vídeo resum d’aquests punts:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia