La Mancomunitat Camp de Túria contínua aquest mes d’abril amb els dotze lemes anuals relacionats amb la prevenció d’addiccions, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA). Cal recordar que aquesta campanya és una de les accions que des de fa ja més d’un any s’està portant a terme per la UPCCA de la Mancomunitat, en el marc del Pla Comarcal de Drogodependències i altres Conductes Addictives. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la prevenció del consum de drogues, tabac, alcohol, i també de  la dependència de les noves tecnologies i Internet.

El lema del mes d’abril està dedicat a una de les drogues sintètiques que està provocant més urgències hospitalàries a nivell mundial en relació al nombre de consumidors: la marihuana sintètica, coneguda com “spice”. El cànnabis sintètic és una de les drogues més noves del mercat que, al contrari del que es creu, afecta al cervell de forma més potent que la marihuana natural.

La marihuana sintètica s’elabora ruixant compostos químics sobre plantes seques i triturades per a poder fumar-les. També es poden comercialitzar com a líquids que es vaporitzen i inhalen en cigarrets electrònics o altres dispositius. Aquests productes també es coneixen com a encens cereal o líquid.

Reben el nom de cannabinoides perquè són similars a les substàncies químiques que es troben en la planta de marihuana. A vegades es comercialitzen com a alternatives legals i innòcues de la marihuana, però els efectes reals poden ser impredictibles i, en alguns casos, molt més perillosos que els provocats per la marihuana. De fet, aquestes substàncies, que formen part d’un grup de drogues anomenades ‘noves substàncies psicoactives’, poden arribar a posar en perill la vida d’una persona.

Segons un article publicat pel National Institute on Drug Abuse, “els cannabinoides sintètics sovint es presenten amb una etiqueta que diu “Not for human consumption” (No apte per al consum humà). Generalment l’envàs també indica que conté material “natural” extret de diverses plantes. No obstant això, l’única cosa d’aqueixos productes que és natural és la matèria vegetal seca. Les anàlisis químiques demostren que els ingredients actius que alteren la ment són compostos cannabinoides fabricats en laboratoris”.

S’han comercialitzat amb marques com K2, Spice, Joker, Black Mamba, Kush, Kronic i Hardcore, ‘pescao’, s’ofereixen com a substàncies innòcues, però actuen sobre els mateixos receptors de les cèl·lules del cervell que el THC (delta-9-tetrahidrocannabinol), l’ingredient psicoactivo de la marihuana.

“Fins al moment hi ha hagut pocs estudis científics sobre els efectes dels cannabinoides sintètics en el cervell humà, però els investigadors saben que alguns d’ells s’adhereixen amb més força que la marihuana als receptors de les cèl·lules afectades pel THC i poden produir efectes molt més potents. Les conseqüències que això té per a la salut poden ser impredictibles i perilloses”, segons es publica en el citat article.

Entre els efectes similars a la marihuana que provoquen aquestes drogues es troben: relaxació, alteració de la percepció, símptomes de psicosis, ansietat, confusió, paranoia i al·lucinacions. A més, es descriuen altres símptomes com un augment de la freqüència cardíaca, vòmits, comportaments violents i pensaments suïcides. Se sumen convulsions i danys renals.

Una altra de les creences falses sobre aquestes substàncies és que no resulten addictives, però els qui la consumeixen regularment i deixen de fer-ho experimenten maldecaps, ansietat, depressió i irritabilitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia