(EFE) El consum excessiu d’alcohol està en l’origen de més de dues-centes malalties i per primera vegada un equip d’investigadors, entre ells de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha comprovat que els danys induïts per aquest consum no es detenen en deixar de beure.

Els investigadors han constatat que es produeix una alteració generalitzada en la substància blanca del cervell (les “autopistes” que connecten les diferents parts del cervell) que afecta sobretot a les estructures relacionades amb la comunicació entre els dos hemisferis, a la presa de decisions i a la memòria.

L’estudi, les conclusions del qual publica la revista “Jama Psychiatry”, l’han dut a terme investigadors de l’Institut de Neurociencies d’Alacant (un centre mixt de la Universitat Miguel Hernández i el CSIC) i l’Institut Central de Salut Mental de la Universitat de Heidelberg (Alemanya).

A més d’estar en l’origen de més de dues-centes malalties, el consum excessiu d’alcohol provoca més de tres milions de morts cada any en el món, per la qual cosa la detecció primerenca dels seus efectes negatius és un objectiu prioritari dels neurocientífics.

En l’estudi han participat 91 pacients amb una edat mitjana de 46 anys, hospitalitzats a Alemanya a causa d’un trastorn per consum d’alcohol, i s’ha completat amb un model de rates que ha demostrat una preferència natural per l’alcohol, ha explicat la neurocientífica italiana Silvia de Santis, de l’Institut de Neurociencies d’Alacant.

Silvia de Santis ha precisat que tots els pacients que han participat voluntàriament en la investigació pateixen malalties psiquiàtriques associades al consum excessiu d’alcohol, i ha incidit en què els danys comprovats afecten la “matèria blanca” que connecta les diferents parts del cervell.

Els resultats ara coneguts rebaten la creença que les alteracions en el cervell comencen a normalitzar-se immediatament després de deixar el consum d’alcohol, i posen en relleu a més que els dèficits cerebrals permanents a causa del consum excessiu d’alcohol poden ocórrer molts abans del que es creia.

Els resultats, que s’han obtingut mitjançant ressonància magnètica durant les primeres setmanes d’abstinència, s’han obtingut amb garanties que els pacients no estaven bevent gens d’alcohol ja que tots estaven ingressats en un hospital seguint un programa de desintoxicació.

L’investigador Santiago Canals, que lidera el grup de Plasticitat de les Xarxes Neuronals en l’Institut de Neurociencies d’Alacant, ha destacat que encara que la toxicitat de l’alcohol cessa en deixar de beure, els canvis en el cervell continuen progressant perquè es posa en marxa un procés inflamatori que avança fins i tot en absència d’alcohol.

Així mateix, Canals, ha qualificat de “sorprenents” els resultats i ha destacat que aquestes evidències estarien també relacionades amb la facilitat de recaiguda que es produeix quan els pacients han deixat de beure, durant el període d’abstinència.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia