Els alumnes de 4t de Secundària del Complex Educatiu Mas Camarena han realitzat la seua Iª Fira de Ciències. Aquesta, ha sigut una interessant activitat en la qual han desenvolupat la seua creativitat científica, arran de les seues pròpies inquietuds sobre experiments o gestes científiques que han comentat prèviament en classe.

Aquesta Fira sorgeix després de detectar en diverses sessions de classe les successives preguntes dels alumnes sobre experiments que se’ls ocorren o han vist en xarxes socials o programes de TV, i per això pensem que deixar un temps a desenvolupar la seua creativitat científica, ha comentat la coordinadora del Departament de Ciències de Mas Camarena, Nuria González.

Els alumnes han estat treballant en els seus projectes al llarg de tot el curs, tant a l’aula com a casa. Es tracta de treballs a través dels quals proven lleis de la Física o la Química. Una gran varietat de projectes científics donen forma a la fira: muntatges físics sobre electricitat i magnetisme, químics sobre reaccions vistoses, figures en 3D, realització d’hologrames, pèndols amb *imantador, bobina Tesla, i muntatges on es visualitzen les diferents densitats dels fluids i el Principi d’Arquimedes.

El paper del professorat en aquesta Fira de les Ciències Mas Camarena ha sigut de guia i suport per a la realització de cadascun dels experiments. Els alumnes han desenvolupat les seues pròpies propostes i ideat els experiments de forma molt autònoma.

La directora del col·legi, Maite Marín, ha afirmat que experimentar involucra als alumnes en un aprenentatge actiu, alguna cosa que des del centre es fomenta en totes les etapes educatives.

La Fira ha volgut donar la possibilitat de practicar i mostrar l’activitat científica en un entorn diferent de l’aula, en l’hall del col·legi més de 20 estands científics han fomentant la convivència entre els seus companys i alumnes d’etapes de Primària al llarg d’una jornada.

A tot el que s’acostava a l’estand se li mostrava, explicava i realitzava un experiment de diferents disciplines científiques.  Els assistents van quedar molt sorpresos tant pels experiments que van veure com la il·lusió amb la qual s’explicaven, “ens ha encantat aprendre sobre ciència amb els nostres companys de Secundària” han comentat alumnes de Primària.

La idea és fomentar entre l’alumnat el gust per la ciència i la tecnologia.

Aquesta exhibició de talent  també preparava als alumnes per a participar en la Fira Experimenta de la Universitat de València. Allí van presentar un projecte basat en una Bobina Tesla casolana. Ha sigut fabricat 100% pels alumnes i demostra com el camp magnètic pot transmetre corrent i posar en funcionament aparells electrònics a distància.

Motivació per a la ciència

Des de fa alguns anys existeix una tendència a l’alça de l’interés dels estudiants per la ciència. Des del Complex Educatiu Mas Camarena afirmen que “l’oferta de noves professions basades en les ciències està creixent molt, així com l’interés dels estudiants per desenvolupar noves tecnologies”.

En el sector educatiu s’ha apreciat, en els últims anys, un augment de la preferència dels estudiants per la branca de les ciències. La vocació dels alumnes pel sector sanitari ha crescut exponencialment. “Ja són ja bastants les generacions que en 4t ESO es decanten per les ciències com a via d’accés a carreres universitàries com per exemple Biotecnologia, Medicina”, indiquen docents del centre.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia