La catedral de Notre Dame de París va patir aquest passat dilluns a la vesprada un devastador incendi. Aquest incendi va devastar la coberta del temple i va provocar la caiguda de l’agulla central, sumint a França en un estat pròxim a la commoció.

Aquesta catedral és una autèntica icona de París i un dels màxims exponents de l’art gòtic. En aquest succés han intervingut uns 500 bombers, els quals van evitar que es reduïra a cendres aquesta obra de fa huit segles. El president francés, Emmanuel Macron, ha promés reconstruir aquest monument, comptant amb la col·laboració per poder portar endavant aquest treball, segons va declarar ahir als mitjans de comunicació. De fet, encara que seria una reconstrucció d’anys i altament costosa a escala econòmica, ja s’han començat a rebre les ajudes nacionals i internacionals. A més, els ciutadans s’acostaven cap al lloc amb càntics i tristesa. Així mateix, el Ministre de Cultura, José Guirao, també ha fet unes declaracions aquest matí en les que ha manifestat que es ficaran a disposició del que necessite el govern francés.

De moment s’investiga els orígens d’aquest incendi tot i que, en un primer moment, les primeres investigacions indiquen que es pot deure a una causa accidental. D’altra banda, encara que tot apunta al que el succés està relacionat amb les obres de restauració que s’estaven portant a terme, segons les fonts de la investigació, quan es va produir l’incendi sembla que no hi havia cap operari treballant ja.

Aquest dimarts, es reunirà una comissió per a valorar i avaluar tots els danys i les pèrdues patides. Segons els bombers les torres i l’estructura principal s’ha aconseguit conservar inicialment, fet important per a executar les obres de reconstrucció. No obstant això, encara es desconeix el grau en què les flames han afectat a tot el monument en conjunt. Sembla que gran part dels tresors i obres d’arts que es trobaven ubicades a la catedral es van aconseguir retirar abans que foren devorades per les flames, però les famoses vidrieres i la majoria dels rosetons no s’han pogut salvar d’aquestes, entre altre patrimoni valuós. Finalment, el seu majestuós orgue de la catedral tampoc s’ha cremat. Per fortuna, les seues emblemàtiques campanes, les quals van tocar per l’alliberament francés també segueixen en peu.

A hores d’ara, els bombers consideren controlat l’incendi però continuen treballant en el lloc dels fets perquè les flames no reviscolen en cap focus.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia