L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha activat el dispositiu especial de Setmana Santa. D’aquesta manera, reforça en un 7% els torns del personal del telèfon d’Emergències 112 i intensifica la vigilància de superfície forestal i demana precaució davant l’arribada de ruixats i tempestes fortes.

El Centre de Coordinació d’Emergències ha emés un avís especial pel risc de pluges nivell groc a partir d’aquest dijous a les províncies de Castelló i a l’interior i litoral nord de València, i risc de fenomen costaner en el litoral d’Alacant.

En l’avís recomana als municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que mantinguen la necessària atenció i seguiment de tots els avisos que emeta durant aquests dies el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat amb la finalitat d’activar amb antelació els seus protocols d’actuació i establir les pertinents mesures preventives en els seus respectius àmbits.

Segons la previsió meteorològica de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) les pluges seran persistents i la inestabilitat es prolongarà durant diversos dies en gran part de la Comunitat Valenciana.

El director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha recordat que “s’haurà de prestar especial atenció a les precipitacions acumulades”.

Ángel ha apel·lat a la precaució i responsabilitat ciutadana, fonamentals en dies festius com els que venen i a més amb fortes pluges en els quals “a més dels desplaçaments per carretera, se suma la gran afluència a zones d’esplai com a muntanyes, parcs naturals o costes on cal augmentar la vigilància i al mateix temps demanar a ciutadans i turistes que ens visiten que eviten riscos innecessaris que puguen ocasionar accidents de trànsit, incendis o rescats a la muntanya”.

Les mesures especials començaran a aplicar-se a partir d’aquest dijous Sant, i es prolongaran fins al 29 d’abril, amb la possibilitat d’ampliar-ho fins a l’1 de maig. Es farà a través d’un dispositiu coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències compost per més de 800 efectius dels diferents organismes.

Durant aquests dies, independentment del nivell de preemergència d’incendis forestals, s’adoptaran mesures preventives com si fóra nivell 3 de preemergència, risc extrem d’incendis forestals. Això implica la prohibició de crema en els terrenys forestals, contigus o amb una proximitat menor a 500 metres d’activitats com la crema de marges de cultius o restes agrícoles i forestals; crema de canyar o matolls lligats a aprofitament ramader, cinegètic o un altre tipus; i operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

Les cremes aprovades en plans locals, així com totes les cremes ja concedides per al mateix període quedaran suspeses. Del 18 al 29 d’abril es podran utilitzar els llocs preparats i habilitats a aquest efecte dins de les recreacions forestals sempre que no s’establisca un nivell 3 de preemergència de risc d’incendis.

Entre les mesures planificades de vigilància, s’inclouen diversos vols diaris que recorreran tota la Comunitat Valenciana durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d’incendis, llevat que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o estiguen participant en incendis forestals actius.

El reforç dels torns de treball de la sala d’atenció de cridades del 112 coincideix amb la posada en marxa de l’operació especial de Trànsit de la Direcció General de Trànsit que preveu prop de dos milions de desplaçaments de vehicles en la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, la sala del 112 pot ampliar o reduir el seu personal en funció del volum de cridades gràcies al seu “dimensionament”. D’aquesta forma, està previst una major incorporació de personal en els dies de més desplaçaments com són aquest dijous 18 d’abril, en el qual el reforç és del 12% o el diumenge 21, amb un 8% més de personal entre operadors, coordinadors i supervisors.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia