El Govern va declarar fa uns dies el toc manual de campanes Patrimoni Cultural Immaterial, segons va comunicar la portaveu del Govern, Isabel Celáa. Estracta d’una decisió que porta des del mes de febrer, quan es van iniciar els tramites, sobre la taula.

La decisió es deu al fet que es tracta, segons informen, de “un llenguatge sonor que ha funcionat al llarg dels segles com a mitjà de comunicació, complint un conjunt de funcions socials per a la comunitat: informar, coordinar, delimitar el territori i protegir”.

Per aquest motiu, consideren que en protegir-los, “es protegir centenars de sistemes locals de comunicació, amb certes característiques compartides per zones, però quasi sempre únics, a la vora de l’extinció per la falta de campaners i de sensibilització cap a aquest fenomen de comunicació”.

En aquesta línia treballa també la colla de Campaners de Bétera, formació que treballa des de 2013 realitzant la seua tasca de recuperació i conservació d’aquest patrimoni.

Des de l’agrupació es procedeix als tocs de l’església de la Puríssima, l’Ermita de la Divina Pastora, la capella del Col·legi Nostra Senyora del Carme i l’església dels Desemparats, així com en alguna ocasió el Castell. També s’ha aconseguit la recuperació dels tocs de totes les campanes de La Puríssima. A més, dues vegades a l’any, totes voltegen a l’hora: el 14 d’agost i la processó del Crist. D’altra banda, cal destacar la recent restauració de la campana de l’Ermita de la Divina Pastora o les tres noves campanes de l’església dels Desemparats adquirides en el mes de març de 2017.

La colla també ha confeccionat uns arxius on es documenta gran part de les campanes que hi ha al nostre terme, com la del Campament Militar o les de les distintes masies de la població. Però ací no acaba tot.

Amb la seua tasca per recuperar i mantindre el patrimoni campaner del municipi, la Colla de Campaners de Bétera també desenvolupa una campanya “prorestauració” del conjunt sonor situat a la torre campanar de l’església de la Puríssima Concepció. Per aquest motiu, realitza activitats com visites guiades al campanar, entre d’altres.

Així mateix, durant cada festivitat assenyalada al calendari religiós porta a terme els tocs de campana pertinents. En aquest sentit, aquest és el seu programa per a aquests dies:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia