(EFE) El pitjor temporal de pluja i vent que ha patit el sud de la Comunitat Valenciana i Múrcia en els últims 50 anys en un mes d’abril perd força, després d’haver deixat ‘una petjada’ de carrers inundats, ports tancats, arbres caiguts, algun ferit, talls de trànsit i uns 2.500 passatgers de tren afectats.

A mitjan Setmana Santa una borrasca atlàntica va desbaratar el temps en bona part del país, acarnissant-se amb el Mediterrani i punts del sud peninsular, on es van registrar una baixada brusca de les temperatures i fortes ratxes de vent a més d’abundants pluges, com en el cas del municipi alacantí de Torrevella. Allí, ahir, els pluviòmetres van recollir en 24 hores fins a 170 litres per metre quadrat. I és que, tant el sud de la Comunitat Valenciana com la Regió de Múrcia han viscut aquests dies el major temporal de vent i pluja en un mes d’abril en 50 anys, segons dades del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant.
Però, aquest ha perdut virulència, encara que persistiran les precipitacions: l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que hui i demà continue la inestabilitat en l’àrea mediterrània, a més d’en la zona de l’Estret i a Melilla i que el mal temps es puga estendre alguna cosa a punts del nord de la península Ibèrica.

Una de les conseqüències del temporal en l’àrea mediterrània ha sigut el tancament ahir de tres ports marítims valencians; la millora ha provocat la reobertura a les 8.04 hores de hui del port de València, però el de Sagunt i Gandia continuen tancats.

No obstant això, el litoral d’aquesta comunitat roman en alerta, aquesta vegada alerta groga, per risc de pluges, vent i també fenòmens costaners, amb ones que podrien arribar als tres metres.

En aquesta comunitat, on també ahir, el pitjor dia, es van registrar ratxes de vent de 85 quilòmetres per hora en concret en El *Altet (Alacant), Emergències de la Generalitat va rebre 5.687 trucades telefòniques, la majoria per qüestions sanitàries i per incidències relacionades amb els episodis de pluja i vent.

Això en 24 hores -des de les 7 del matí d’ahir fins a la mateixa hora de hui-, en les quals també han hagut d’estar pendents del riu; a última hora del dissabte la Confederació Hidrogràfica del Segura va alertar d’una pujada del nivell i, encara que en un primer moment va estar en alerta roja, amb 5,45 metres de nivell, després va passar a alerta taronja en la seua zona baixa en descendir el nivell a 4,08 metres.
Encara que la situació ha millorat, les autoritats continuen demanant precaució per risc, per exemple, de caigudes d’arbres o branques.

El *president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquest diumenge el Centre de Coordinació d’Emergències-112 i ha dit que malgrat que les moltes incidències “no hi ha hagut problemes importants”, la qual cosa al seu judici significa que en la Comunitat Valenciana “estem preparats davant situacions excepcionals”.

El temporal també ha afectat passatgers de tren, al voltant de 2.500 de línies de llarga distància del Corredor Mediterrani, 1.100 dels quals es trobaven ahir en estacions de Castelló.
Una avaria d’una catenària entre Vandellós i Cambrils ha tingut interrompuda la circulació ferroviària en aquest tram del Corredor del Mediterrani nou hores i, segons va informar hui Renfe, els passatgers podran ser reubicats aquest diumenge en altres trens.
Els tècnics d’Adif van restablir a la 1.40 hores d’aquesta matinada la circulació en aquest tram.

A la Regió de Múrcia també el temporal ha perdut força, on les pluges a penes hui seran significatives, encara que el vent sí que afectarà la zona del litoral i Altiplà; allí, segons la Aemet, es podrien aconseguir ratxes màximes de fins a 70 quilòmetres per hora.

El Centre de Coordinació d’Emergències va rebre ahir un total de 499 cridades relacionades amb les pluges, obstacles en via que dificulten la circulació en diferents municipis i una vintena de persones que s’havien quedat bloquejades amb els seus vehicles en carreteres per embalsamant d’aigua.

També a última hora d’ahir, es va obrir al trànsit el carril en sentit Múrcia que va romandre tancat en l’Autovia de San Javier (RM-19).
Encara que la situació ha millorat, la Aemet espera per a demà precipitacions localment fortes, amb tempestes i intervals forts de vent, a Catalunya, comunitats de València i Múrcia i Balears -Menorca estarà en alerta taronja per risc important de fenòmens costaners-.

Durant la vesprada del dilluns un front atlàntic començarà a afectar a Galícia amb precipitacions que s’estendran al final del dia a la resta del terç occidental. D’altra banda, en la resta de la península persistirà la probabilitat de ruixats dispersos amb predomini de vents fluixos del sud.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia