Les sol·licituds de vot per correu registrades en les tres províncies valencianes per a exercir aquest dret en les eleccions generals i autonòmiques del pròxim 28 d’abril han augmentat en un 235,7 per cent respecte als últims comicis autonòmics, segons la Generalitat Valenciana. Si el maig de 2015 un total de 54.484 valencians van optar per aquesta modalitat de sufragi, per al pròxim 28 d’abril, i una vegada tancat el termini i comptabilitzades totes les sol·licituds, aquest número ascendeix a un total de 189.655 peticions. Una xifra que suposa multiplicar per més de tres les peticions de vot per correu de les últimes eleccions autonòmiques.

Tal com ha destacat la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, són “xifres històriques” que demostren “la gran preocupació que valencianes i valencians tenen pel futur del seu país”.

Per províncies, la de major augment correspon a la de València, la qual registra a més el nombre de participants més nombrós. Un total de 127.595 censats en aquesta circumscripció han sol·licitat poder votar per correu, la qual cosa suposa un 326,40 per cent més respecte als comicis de 2015, tal com recullen les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En els comicis de 2015 van optar per aquesta modalitat 29.924 electors de València. En aquesta província, la xifra s’ha multiplicat per 4,3 en comptar amb 97.671 sol·licituds més que en 2015.

A Alacant, l’augment també és notable, ja que 47.457 alacantins han sol·licitat exercir el vot per correu el pròxim 28 d’abril, enfront dels 19.495 que ho van fer fa quatre anys, la qual cosa suposa un augment del 143,43 per cent.

Finalment, a Castelló, l’augment és del 106,69 per cent. Així, dels 7.065 censats d’aquesta província que van triar la modalitat postal de sufragi en 2015 s’ha passat a 14.603, la qual cosa suposa duplicar la xifra.

La consellera Gabriela Bravo ha destacat que “mai, en 40 anys de democràcia s’havien vist xifres tan altes” de participació en la modalitat del vot per correu.

Per a la titular del departament del Consell responsable de l’organització dels comicis, el volum de participació demostra “que la ciutadania vol participar en el procés de designació dels qui seran els depositaris de la sobirania popular i crec que això és molt saludable per al procés democràtic“.

Tots aquells que han sol·licitat el vot per correu tenen fins dimecres que ve 24 d’abril per a remetre-ho per correu certificat a la mesa electoral que corresponga.

La llei estableix que el Servei de Correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència dirigida a les Meses electorals i li les farà arribar a les 9 del matí. A més, continuarà donant trasllat de la qual puga rebre’s en aquest dia, fins a les 20 hores. La que es reba amb posterioritat a aqueix moment la traslladarà a la Junta Electoral de Zona. Una vegada que haja votat l’últim elector de la taula, es procedirà a introduir els sobres que continguen les paperetes de vot remeses per correu, en l’urna respectiva.

Campanya

Els principals partits de la Comunitat Valenciana tancaran aquest divendres la campanya de les eleccions autonòmiques i generals amb actes a l’aire lliure, en els quals a més participaran els líders nacionals del PSOE, Pedro Sánchez; del PP, Pablo Casado, i de Ciutadans, Albert Rivera.

Els socialistes valencians, que van obrir la campanya en la plaça de Patraix de València, la tancaran al Parc Central de la capital, amb una festa que començarà a partir de les 20.30 hores i que comptarà amb els discursos del secretari general del PSOE i president del Govern i del líder del PSPV-PSOE i candidat a la reelecció com a president de la Generalitat, Ximo Puig. La participació de Pedro Sánchez en el tancament de la campanya electoral a València serà la tercera visita del president del Govern a la Comunitat Valenciana en quinze dies, perquè va estar a Castelló el dia que va començar la campanya electoral i també a Alacant dissabte passat, a més d’altres visites en precampanya.

El Partit Popular de la Comunitat, que va començar la campanya amb un acte a l’aire lliure al costat de la seua seu de València, ha triat per al tancament ‘El Tinglado2’ del Port de la capital, on a partir de les 17.30 hores intervindran el president nacional del partit, Pablo Casado, i la candidata a la Generalitat, Isabel Bonig. Casado ha visitat diverses vegades la Comunitat Valenciana en campanya electoral, durant la qual ha estat a València, Alacant i Elx, i després de l’acte en la capital valenciana tornarà a Madrid per a donar per conclosos aquests quinze dies.

Ciutadans, que va començar la campanya amb un acte en la plaça els Pinazo de València, ha triat per al tancament els jardins de l’antic llit del riu Túria, al costat del Palau de la Música, on a partir de les 20.30 hores participaran el president del partit, Albert Rivera, el cap de llista al Congrés per Barcelona, Inés Arrimadas, i el candidat a la Generalitat, Toni Cantó. Aquesta serà la primera visita de Rivera a València en campanya electoral -durant la qual Acostades ha participat en diversos actes en la Comunitat Valenciana-, encara que sí que va estar en la precampanya i en Falles, igual que altres dirigents.

Compromís va iniciar la campanya en una plaça al costat del Mercat de *Russafa de València i la finalitzarà en la plaça de la Verge de la ciutat, on a partir de les deu de la nit hi haurà un sopar “de pa i porta” i discursos a càrrec de la candidata de la presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, del cap de llista al Congrés per València, Joan *Baldoví, i de l’alcalde, Joan Ribó.

La coalició Unides Podem-EU va començar la campanya en la seu d’EU a la ciutat de València i la tancarà en la localitat alacantina d’Elx, amb una festa míting que començarà a les 19.00 hores al Parc 1 de maig i en la qual participaran el candidat a la presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, i la coordinadora d’EU, Rosa Pérez Garijo.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia