(EFE) El president de la Generalitat, Ximo Puig, té la intenció de portar al pròxim ple del Consell un decret per a facilitar ajudes als ajuntaments de la Comunitat Valenciana afectats pel temporal de pluges, vent i fenòmens costaners d’aquesta Setmana Santa.

Així ho ha anunciat el director general de l’Agència de Seguretat i Reposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, després de reunir-se amb l’alcalde de Xàbia, municipi alacantí on s’han recollit fins a 302,4 litres per metre quadrat en vint-i-quatre hores.

Ángel ha indicat que Ximo Puig li ha traslladat la seua intenció que el Govern valencià aprove aquest decret en el pròxim ple del Consell “com se sol fer en qualsevol emergència natural que es produeix, bé d’incendi o de pluja”.

“Així ho vam fer en els episodis de pluges d’octubre i novembre, tant per a les comarques de Castelló com les de València, i com vam fer amb l’episodi de nevades”, ha indicat.

Segons Ángel, en primer lloc cada ajuntament farà una avaluació i diagnòstic dels danys produïts a conseqüència del temporal, i a l’empara d’aquest decret li traslladaran al Consell les necessitats que estimen urgents.

I és que el temporal de pluja i vent que ha afectat la Comunitat Valenciana aquesta Setmana Santa va finalitzar aquest dilluns a la vesprada després de deixar registres històrics de pluja.
L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que no hi ha ja actiu cap avís meteorològic en la Comunitat, on aquest dilluns va continuar plovent en el litoral de València i el litoral nord d’Alacant, amb menys intensitat que la jornada anterior encara que de forma persistent.

No obstant això, el vent de l’est d’origen marítim, que ha provocat el temporal dels últims dies, ha sigut substituït pel vent terral de l’oest i sud-oest fluix a moderat.

Segons Aemet, a Xàbia, on aquest dilluns va continuar plovent de forma persistent i amb intensitat moderada, es van acumular ja 302 litres en 24 hores, mentre que a la ciutat d’Alacant aquest és el tercer abril més humit, amb 124,8 l/m2 acumulats, per darrere dels 144,4 de 1946 i els 128 d’abril de 1954.

El Consorci de Bombers d’Alacant ha rebut més de 300 avisos d’intervenció en la zona de la Marina Alta, especialment a Dénia i Xàbia.
Durant l’última jornada van ser rescatades més d’un centenar de persones que van quedar bloquejades amb els seus vehicles, o els seus habitatges van resultar inundades, o són persones majors que van sentir por per la situació climatològica.

Els rescats més recents es concentraren en la zona de l’Arenal de Xàbia, on els bombers van auxiliar a tres persones els vehicles de les quals havien quedat atrapats per l’aigua.

Per al sector hostaler, la Setmana Santa de la Comunitat Valenciana ha sigut “catastròfica” per les adverses condicions meteorològiques, i fins i tot en alguns locals de costa les reserves van caure fins a un 80 per cent respecte a anys anteriors.

Segons el president de la Federació d’Hostaleria de València (FEHV), Manuel Espinar, no recorden una Setmana Santa tan negativa com la d’enguany.

Espinar ha indicat que les reserves en alguns establiments hotelers s’han reduït en més d’un 50% i en locals de costa han arribat al 80%, ja que no han pogut obrir a les nits, una situació que, afirma, “és irreversible” pel que s’ha deixat de facturar.

Per a aquest dimarts s’espera que pugen les temperatures màximes en la Comunitat Valenciana i que hi haja intervals nuvolosos amb precipitacions a l’interior en les últimes hores del dia, que es poden estendre al litoral de manera dispersa i feble.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia