(EFE) La Fiscalia de Madrid demana sis anys de presó per un delicte continuat d’estafa per a Paco Sanz (resident a la Pobla de Vallbona), conegut com “l’home dels 2.000 tumors” i acusat de recaptar 264.780 euros per a sufragar un tractament mèdic als Estats Units, que era gratuït, fingint que li quedaven escassos mesos de vida.

El Ministeri Públic, que demana també tres anys de presó per a la parella de Sanz (L.C.C.), recorda que el frau es va mantindre de 2010 a 2017, període durant el qual va aconseguir enganyar a milers de persones, entre ells diversos personatges populars, que van respondre a les peticions d’ajuda que llançava a través de les xarxes socials i fins i tot de la televisió.

La seua malaltia “en realitat no tenia cap risc vital imminent”, era l’entitat que realitzava l’assaig qui sufragava el tractament experimental al qual se sotmetia als EUA i el medicament que se li subministrava a Espanya se li dispensava de manera gratuïta a l’Hospital General Universitari de València, denúncia la Fiscalia Provincial de Madrid en el seu escrit d’acusació.

A Paco Sanz se li havia diagnosticat en 2009 la síndrome de Cowden, una malaltia estranya d’origen genètic que es caracteritza per l’aparició d’una sèrie de tumors benignes. Se li va concedir la incapacitat absoluta per a treballar per malaltia comuna amb una pensió de 745,99 euros.

Aprofitant-se de la seua malaltia, segons la Fiscalia, va ordir un pla que va funcionar fins a 2017, quan va ser detingut.
Va fer creure que el seu cas era realment molt més greu i que l’única manera de salvar-se era un tractament experimental que no existia a Espanya; primer va crear una pàgina web en la qual exagerava els símptomes per a “commoure” a possibles donants amb expressions com “m’avergonyeix demanar diners”, “només vull continuar vivint” o “les autoritats m’ignoren”.
Incloïa en la pàgina diversos números de compte, en les quals implicava els seus pares, i oferia també la possibilitat d’enviar un sms solidari amb la paraula “Paco” i un cost de 1,45 euros. En 2012 va crear l'”Associació Paco Sanz per a la investigació de la síndrome de Cowden Espanya” (Apsisce).

Tenia a més perfils en diverses xarxes socials, “maniobres”, diu la Fiscalia, amb les quals va aconseguir sensibilitzar a moltes persones i col·lectius i reunir el suport d’actors i presentadors de televisió que es van fer ressò de la seua malaltia i van difondre desinteressadament el seu missatge.

Entre els afectats per l’estafa està la Fundació Seur, que en tenia activa la campanya “Taps per a una nova vida” i li va transferir 10.000 euros; i l’humorista Santi Rodríguez, que va organitzar una gala benèfica a València en 2013 en la qual van participar de forma altruista reconeguts artistes i en la qual es van recaptar 3.000 euros.

Aquest any es va publicar també el llibre “Paco Sanz, una vida de somnis, una vida de lluita”, escrit per Miguel Hervas Abad, amb pròleg del youtuber AuronPlay i epíleg de Pedro García Aguado, exdeportista professional i presentador de diversos programes, els qui van col·laborar de forma altruista en un projecte amb el qual el presumpte estafador va aconseguir 2.184 euros.

Segons les dades de la Fiscalia, a través dels denominats sms solidaris 12.312 persones van facilitar quasi 13.400 euros a Paco Sanz.

Entre 2015 i 2017 va mantindre una relació sentimental amb L.C. C., qui, d’acord amb l’escrit d’acusació del Ministeri Públic, va tindre coneixement del frau i en 2016 va obrir un compte en la qual figurava com a persona autoritzada i que la seua parella publicitava en les xarxes per a rebre ajudes.

Els fons que van recaptar es van emprar, entre altres finalitats, per a comprar un cotxe, viatges, creuers, menjades en restaurants, saldar préstecs, pagar factures, equips informàtics, roba i mòbils.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia