Cada 25 de abril es commemora el “Dia Internacional de la Lluita contra el Maltractament Infantil”. Aquesta celebració es va crear per a fomentar els drets dels xiquets a nivell mundial, així com per a conscienciar a la col·lectivitat sobre les conseqüències del maltractament en infants.

A nivell mundial, Unicef realitza campanyes de prevenció i sensibilització del maltractament infantil, però no és l’única entitat que lluita pel benestar dels infants. En aquestes campanyes també participen governs, institucions, empreses i diferents col·lectius.

Dins del maltractament infantil, es classifiquen diferents tipus de maltractament. D’aquesta manera, es troba el físic, relacionat amb qualsevol acció intencional que provoque danys físics en el xiquet, siguen aquests visibles o no. Així mateix, està el psicològic, referit a qualsevol actitud que provoque en el xiquet o xiqueta sentiments de desqualificació o humiliació. També està el per negligencia, en relació a la no protecció del xiquet davant eventuals riscos i la no atenció de les seues necessitats bàsiques quan els pares o cuidadors estan possibilitats per a fer-ho. Finalment, l’abús sexual es refereix a l’exercici abusiu de poder d’un adult cap a un xiquet que implica la satisfacció sexual de qui l’exerceix en detriment i desconeixement de la voluntat del xiquet.

Una altra manera de sotmetre als xiquets a situacions de violència és quan aquests són testimonis de maltractament o abús sexual cap a tercers. Es considera que les conseqüències són similars a les que experimenten els xiquets que viuen la situació de violència en forma directa.

Segons els experts, escoltar la paraula d’un xiquet, una xiqueta o adolescent ajuda a conéixer les seues emocions i a construir límits i acords clars en un ambient de cura i de respecte que constituiran valors centrals de la seua vida adulta i en les seues relacions familiars i amb els seus semblants.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia