(EFE) Un total de 3,6 milions de ciutadans de la Comunitat Valenciana estan convocats a les urnes aquest diumenge, 28 d’abril, per a elegir a 99 diputats de les Corts en les desenes eleccions autonòmiques de la democràcia, i a 32 diputats del Congrés i 12 senadors en les catorzenes eleccions generals des de la Transició.

Les eleccions d’aquest 28 d’abril tenen diverses peculiaritats, perquè és la primera vegada que coincideixen el mateix dia les autonòmiques i les generals en la Comunitat, i també la primera que se celebren eleccions anticipades, gràcies a una prerrogativa inclosa en l’Estatut d’Autonomia de 2006 no aplicada fins ara.

Un total de 2.223 col·legis electorals obriran les seues portes aquest diumenge en els 542 municipis de la Comunitat Valenciana, en els quals s’instaran 6.044 meses electorals, cadascuna de les quals tindrà tres urnes: una per a les paperetes blanques del Congrés, una altra per a les color sépia del Senat i una altra per a les rosa de les Corts.

El cens electoral el conformen 3.657.140 persones de la Comunitat Valenciana (1.964.525 a València, 1.272.919 a Alacant i 416.696 a Castelló), de les quals 3.547.987 són residents en la Comunitat i 109.153, valencians que resideixen a l’estranger.

Un total de 164.779 valencians podran exercir el seu dret al vot per primera vegada, pel fet que han complit 18 anys des de les anteriors eleccions, mentre que és la primera vegada que, gràcies a la reforma de la llei electoral, podran votar les persones amb discapacitat.

En aquestes eleccions autonòmiques, la Comunitat Valenciana elegeix 40 diputats a la província de València, 35 en la d’Alacant i 24 en la de Castelló, i s’han presentat un total de díhuit candidatures diferents (nou menys que en els comicis de 2015), en les quals figuren 1.378 candidats i candidates.

Els ciutadans de la província de València tindran a la seua disposició paperetes de 15 partits o coalicions, els d’Alacant 14 i els de Castelló 12.
En les eleccions generals, els valencians trien a 32 dels 350 parlamentaris que conformen el Congrés (15 per València, 12 per Alacant i 5 per Castelló) i a dotze dels 208 senadors de la Cambra alta (quatre per cadascuna de les tres circumscripcions). En total s’han presentat dèsset candidatures a la província d’Alacant, catorze en la de València i tretze en la de Castelló.

Per a la jornada electoral s’han preparat 101 milions de paperetes, 10 milions de sobres, 21.564 urnes i 6.044 cabines de votació en els 2.223 col·legis electorals de la Comunitat, mentre que 9.311 agents dels cossos de seguretat vetlaran per la normalitat en aquests comicis.
Les Corts resultants d’aquestes eleccions autonòmiques es constituiran el 16 de maig a les 10.30 hores en el Palau *dels Borja, i el Congrés i el Senat de la catorzena legislatura el faran el 21 de maig a les 10 hores.

A continuació us oferim una guia ràpida del 28 d’abril en la Comunitat Valenciana:

QUÈ ES VOTA: ELECCIONS GENERALS I AUTONÒMIQUES, NO MUNICIPALS NI EUROPEES
En tota Espanya se celebren eleccions generals. En la Comunitat Valenciana, a més, hi ha eleccions autonòmiques.
En les autonòmiques s’elegeix als 99 diputats de les Corts Valencianes, de els quals eixirà el president o presidenta de la Generalitat.
En les generals, es vota als 32 diputats valencians en el Congrés, on s’elegirà al president del Govern, i a 12 senadors valencians.
Ara no s’elegeixen alcaldes o alcaldesses, ni representants en el Parlament Europeu: això serà el 26 de maig, data de les eleccions municipals i europees.

COM ES VOTA: DUES ELECCIONS, PERÒ TRES URNES
Encara que estem convocats a una doble cita electoral, els valencians trobarem en cada mesa electoral tres urnes: una per a votar als diputats en el Congrés, una altra per als senadors i una tercera per als diputats de les Corts.
Les paperetes i els sobres al Congrés són de color blanc, les del Senat color sépia (i en aquestes cal marcar amb una aspa un màxim de tres noms) i les de les Corts són de color rosa.
En cada col·legi electoral estaran disponibles les paperetes de totes les candidatures proclamades, això sí, no per ordre alfabètic, sinó per l’ordre en què els partits les van registrar en la Junta Electoral.

QUAN ES VOTA
Els col·legis electorals obrin a les 9 del matí i tanquen a les 8 de la vesprada. Si vosté acudeix res més obrir, sàpia que si alguna de les persones integrants de la taula no s’ha presentat es pot designar per a aquesta funció als votants que estiguen en el local.
El més còmode és acudir amb la targeta remesa per l’Oficina del Cens Electoral, en la qual s’indica la secció i la taula en la qual toca votar, per a no haver d’anar buscant en les llistes que es pengen en l’entrada dels col·legis.
No oblide portar amb si el seu DNI, passaport o permís de conduir (valen encara que estiguen caducats, sempre que siguen els originals i no fotocòpies), doncs encara que la seua parella o la seua mare presidisca la taula, no li deixaran votar.
Si vosté treballa el diumenge, disposa d’un permís retribuït de fins a quatre hores per a acudir a votar, en funció de les hores en què coincidisquen la jornada laboral i l’obertura dels col·legis electorals.
El vot de les persones que han exercit el seu dret per correu s’introdueix en les urnes una vegada acabada la votació, a les 8 de la vesprada, i a continuació voten els membres de la Mesa i els interventors.
Si ha sigut elegit per a formar part d’una mesa electoral, haurà de presentar-se en el seu col·legi a les 8 del matí i acabarà una vegada finalitze l’escrutini.

L’ESCRUTINI
Res més acabar les votacions, es procedeix de manera immediata a comptar els vots. L’escrutini és públic, per la qual cosa pot assistir a veure’l qui ho desitge, i no acaba fins que s’hagen comptat tots els vots de totes les eleccions celebrades.
Per normativa electoral, primer s’escruten les eleccions al Congrés, a continuació les eleccions al Senat i finalment les autonòmiques. A més de comptar els vots a candidatures, es comptabilitzen els vots en blanc (els sobres sense papereta, o les paperetes al Senat sense cap creu marcada) i els nuls (sobres amb diverses paperetes, paperetes amb ratllades, o paperetes al Senat amb més de tres creus).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia