El Dia Internacional dels Treballadors és la commemoració de el moviment obrer mundial, la qual se celebra cada 1 de maig. Es tracta d’una jornada que s’ha utilitzat habitualment per a realitzar diferents reivindicacions socials i laborals a favor de les classes treballadores.

Des del seu establiment en la majoria de països (encara que la consideració del dia festiu va ser en molts casos tardana) per acord del Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional, celebrat a París en 1889, és una jornada de lluita reivindicativa i d’homenatge a els Màrtirs de Chicago. Aquests sindicalistes van ser executats a els Estats Units per participar en les jornades de lluita per la consecució de la jornada laboral de huit hores, que van tindre el seu origen en la vaga iniciada el 1 de maig de 1886 i el seu punt àlgid tres dies més tard, el 4 de maig, en la Revolta de Haymarket. A partir d’aquest moment es va convertir en una jornada reivindicativa dels drets dels treballadors en sentit general que és celebrada en major o menor mesura a tot el món.

Als Estats Units, el Canadà i altres països no se celebra aquesta commemoració. En el seu lloc se celebra el Labor Day el primer dilluns de setembre en una desfilada realitzada a Nova York i organitzat pel Noble Orde dels Cavallers del Treball (Knights of Labor, en anglés).

A Espanya, els sindicats UGT i CC.OO. han convocat l’1 de maig manifestacions en diverses ciutats espanyoles amb motiu del Dia Internacional del Treball. Els objectius són que els treballadors isquen al carrer i el nou govern, després de les eleccions del passat 28 d’abril, deroge les dues últimes reformes laborals i canvie el model productiu.

Els recorreguts a la Comunitat Valenciana de les diferents manifestacions són les següents:

11.30 hores Alacant: Escalinates Institut Jorge Juan – Explanada d’Espanya.
11.30 hores Castelló : C/ Sant Lluís – Plaza de les Aules.
11.30 hores. València : Plaza de Sant Agustín – Plaza Amèrica.
11.30 hores. Alcoi : C/ Albereda – Plaza España.
11.00 hores. Elx : Plaza de Barcelona – Passeig de l’Estació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia