A propòsit del dia Mundial sense Tabac, que se celebrarà el pròxim 31 de maig, des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat Camp de Túria es fa una proposta per a deixar de fumar i anima a la ciutadania al fet que forme part del moviment: #mesumoalretosinhumo.

I és que el tabaquisme és la primera causa de mortalitat evitable a Espanya. Una xifra alarmant si tenim en compte que el 34% dels adults (de 15 a 64 anys) ho consumeix diàriament, segons l’enquesta de consum de drogues EDATS que el·labora bienalment el Ministerio de Sanitat, Consum i Benestar Social.

El tabac conté 4.000 substàncies químiques, de les quals 250 són nocives per a la salut i més de 50, cancerígenes. A més, causa dependència psicològica i física, i pot ser la “clau de pas” cap al consum d’altres substàncies: un fumador jove té una probabilitat 100 vegades major de provar la marihuana que un altre que no consumeix tabac.

D’aquesta manera, vol reptar al fet que es comence el procés de canvi hui mateix, i així poder celebrar aqueix dia amb magnificència.

Si acceptes el repte, preparar un pla. La Mancomunitat ofereix alguns *tips perquè s’aconseguisca l’objectiu:

 • Tria una data per a deixar de fumar. Marca-la en el calendari, en un lloc on el veges tots els dies. Això t’ajudarà a preparar-te per al canvi.
 • Avisa als teus sers estimats, amics i familiars, que ho deixaràs. Et servirà de suport i t’asseguraràs que ningú t’oferisca un cigarret.
 • Lliura’t de tot allò relacionat amb el tabac, com a cendrers, mistos, encenedors… I no guardes cap paquet “per si de cas”.
 • Identifica quins són els teus motius per a deixar de fumar i no els perdes de vista en tot el procés. Fes una llista i valora els avantatges de deixar-ho enfront dels inconvenients del consum.
 • Identifica quines activitats, sentiments, persones o situacions estan vinculades al consum. T’ajudarà a anticipar-te i superar-les amb èxit.
 • Realitza activitats d’oci saludable, com a senderisme, rutes amb bicicleta, fotografia, cuina, cinema… Aquestes t’ajudaran a mantindre el teu cos i ment actius i allunyats del tabac.
 • Recompensa el treball ben fet. Planifica bé els teus objectius i prepara xicotets premis saludables per a recompensar els teus assoliments.

A més, hi ha diverses aplicacions per al mòbil que et poden acompanyar durant el procés de deshabituació del tabac i t’ajudaran a aconseguir el teu objectiu:

 • Se Va acabar
 • iCoach
 • Respirapp
 • @quitnoapp
 • com

El moviment #mesumoalretosinhumo és una acció preventiva que forma part de la “Campanya 12 lemes”, que des de fa ja més d’un any es duu a terme per la UPCCA de la Mancomunitat, emmarcada en el Pla Comarcal de Drogodependències i altres Conductes Addictives.

Els objectius principals del lema de maig són, entre altres, fomentar una imatge positiva allunyada del consum de tabac, promoure actituds de vida saludables, així com afavorir l’abandó del consum entre els més joves.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia