Una jornada de reflexió i aprenentatge sobre el futur de les aules

Des del Complex Educatiu Mas Camarena s’aposta per la innovació tecnològica a l’aula. Per això, acull i col·labora en simposis d’aquestes característiques, on es veu reflectit part de la seua missió, visió i valors.  I amb els quals pot continuar desenvolupant el seu  lema educatiu “Eduacting for the future” el que li fa sempre anar un pas per davant i estar sempre a l’avantguarda educativa.

El cap de setmana del 10 al 12 de maig, tindrà lloc en el Complex Preuniversitari i Students’ Resort Mas Camarena aquest simposi internacional que abordarà el futur de l’Educació en aquest escenari tan disruptiu i accelerat de la Intel·ligència Artificial.

L’acte comptarà amb la presència de diversos col·legis a nivell nacional i internacional, i amb la intervenció de ponents i docents especialistes en aquest camp tecnològic, com el Director of Cognitive Interfícies at Singular. Artificial Intelligence Faculty at Universitat Internacional de La Rioja, José Luis Calvo .

Mes Camarena i Maecenas tornen a posar l’èmfasi en la importància d’una Educació que realment mire al futur social i educatiu que els tocarà  viure a aquestes noves generacions de joves, en aquest cas, a la Comunitat Valenciana.

Fa 2 anys totes dues entitats van organitzar el simposi sobre tecnologia mòbil a l’aula, una qüestió que ara com ara està present en la majoria dels centres. Però en enguany, fan un pas més enllà i aposten per una temàtica innovadora i única a Espanya.

Al costat de les entitats col·laboradores, estaran empreses tecnològiques educatives que faran les reflexions de la importància d’aquest camp en el futur de l’Educació.

La trobada al qual assisteixen més de 200 professors pretén oferir un conjunt d’escenaris de reflexió, presents i futurs, de vinculació de la Intel·ligència Artificial amb l’Educació. Els experts abordaran com proposar plans de formació estratègica per a desenvolupar projectes pedagògics, tant per etapes educatives com per departaments o àrees, per a la implementació de la IA, Robòtica i Programació a nivell de centre.

CONFERÈNCIES EDUCATIVES

Durant el simposi s’impartiran 3 conferències totes elles enfocades en la robòtica, la intel·ligència artificial, xarxes neuronals aplicades a l’educació.

Entre els ponents trobem al Director of Cognitive Interfícies at Singular. Artificial Intelligence Faculty at Universitat Internacional de La Rioja, José Luis Calvo, el docent de la Universitat de Sussex, Ben Du Boulay, i el doctor per la Universitat de Salamanca Antonio Seoane.

TALLERS DE FORMACIÓ

Així mateix es realitzaran diversos tallers de formació del professorat en les dinàmiques més innovadores a l’entorn de la IA educativa i les seues derivades en robòtica i programació, per a des d’ací, determinar la seua aplicació real a l’aula.

Així es desenvoluparà un de Smart DATA en la Gestió Educativa, per a aprendre a usar les dades en la direcció escolar, d’ortografia i pensament computacional, es proposarà hacerun hivernacle intel·ligent o vehicle programables, implementar assignatures amb Realitat Virtual, entre altres.

Potser fa uns anys, aquesta exigència als centres escolars per la Comunitat Escolar i els principals agents socials, no tenia el paper d’urgència que tindrà en els pròxims anys, pel fet que l’exponencialitat i l’avanç vertiginós de les tecnologies suposen l’entrada a l’escenari de la trucada 4a revolució industrial, segons relaten els impulsors de la trobada.

Així mateix, expliquen que això suposa que l’escola ha de plantejar-se la seua funció social i el sentit de preparar a les futures generacions per a exigències laborals, professionals i segurament personals, que en molts casos encara no existeixen.

“En els pròxims anys veurem moltes aplicacions en la vida diària de la Intel·ligència Artificial i que lògicament, hem de ser capaces d’aplicar-les a les aules. Accions tan habituals com la cerca per veu en un dispositiu, té com a base la IA” ha explicat la directora de Mas Camarena, Maite Marín, qui ha subratllat que “és fonamental que l’escola no es desconnecte de la pròxima revolució tecnològica que està començant a sorgir i per tant la inclusió de la tecnologia a les aules és imparable”

En els Col·legis Mas Camarena porten diversos anys amb la utilització de dispositius mòbils com els iPads i els Macs, permetent crear entorns col·laboratius dins i fora de l’aula. Usen la Robòtica Educativa en les seues diferents modalitats, des de robots senzills en infantil que programen amb instruccions bàsiques, fins al disseny, impressió en 3D, muntatge i programació de robots en Secundària. La Realitat Virtual els permet per exemple que els alumnes estiguen immersos en mons passats, per exemple, per a veure un antic teatre de comèdies, o fer una passejada per les profunditats marines. “Tot això permet desenvolupar en els alumnes el pensament lògic i la creativitat” ha destacat Maite Marín.

Un nou pas serà crear un ensenyament molt personalitzat, la tecnologia com una expansió de l’aula i una major i millor interacció entre professors i alumnes, tant dins com fora de classe segons Marín que ha assenyalat que a través del Learning Analitycs, o Anàlisi de l’Aprenentatge es pot mesurar i analitzar tot el procés que els alumnes realitzen. “Per tant es podrà determinar de forma més precisa què necessita cadascun, que interessos desitgen treballar, com poden ser més indagadors”, ha indicat.

Moltes de les aplicacions seran molt útils a les aules del futur però caldrà esperar encara una mica, encara que el que és clar és que el gran repte serà poder integrar les tecnologies derivades de la intel·ligència artificial amb la interacció dels alumnes, professors i societat.

Des de Mas Camarena i la Fundació Maecenas afirmen que el seu objectiu és que els joves desenvolupen les habilitats del Segle XXI, les trucades “Soft Skills”, com són lideratge, treball col·laboratiu, habilitats de pensament i investigació, de comunicació i d’autocontrol.

Els congressos d’innovació són necessaris per a poder estar a l’avantguarda de l’educació i l’objectiu és conéixer noves metodologies, l’intercanvi d’experiències de diversos centres i professionals, ha insistit Marín.

INFORMACIÓ ADICIONAL SOBRE CONFERÈNCIES

  1. Artificial Intelligence as a Teacher’s Assistant

Impartida per: Ben Du Boulay

Professor emèrit de IA a l’Escola d’Enginyeria i Informàtica de la Universitat de Sussex i Professor visitant en l’University College de Londres.
Té dues àrees principals d’investigació, la Psicologia de la Programació i l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en l’Educació. Ací està particularment interessat en temes relacionats amb el modelatge i el desenvolupament de la metacognició i la motivació dels estudiants.

Va ser President (2015-2017) i actualment és Tresorer i Secretari de la Societat Internacional d’Intel·ligència Artificial en Educació i editor associat de la seua Revista Internacional d’Intel·ligència Artificial en Educació.

“Ètica per a robots i altres desafiaments filosòfics de la Intel·ligència Artificial en l’àmbit educatiu”
Impartida per: Antonio *Seoane

Doctor per la Universitat de Salamanca. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació. Professor de Filosofia en l’IES *Venancio Blanco.

Ha participat i participa en més de 30 projectes d’investigació nacionals i internacionals i més de 20 contractes de transferència I+D+i. Ha presentat nombroses ponències en congressos nacionals i internacionals i és autor d’un bon número materials didàctics disponibles en línia sobre eines i recursos TIC per a la formació en línia. És membre del comité científic de diversos congressos i revistes.

Xarxes neuronals: del cervell humà a la màquina
Impartida per: José Luis Calvo

Director of Cognitive Interfícies at Sngular.Artificial Intelligence Faculty at Universitat Internacional de La Rioja (UNIR).Ha sigut Responsable del Centre d’Innovació Tecnològica de Mapfre, responsable de solucions per a banca i assegurances en Microsoft, i professor associat en el IE Business School.

INFORMACIÓ ADDICIONAL SOBRE ELS TALLERS

-Es pot programar IA a l’aula? Ara sí!

– Creació de continguts  *VR: l’alumne passa a l’acció
– Projecte Pedagògic, *IA i desenvolupament de competències

– SMART DATA en la Gestió Educativa: com ajuden les dades a la direcció escolar

– Ortografia i pensament computacional

– Hivernacle Intel·ligent: Creació d’un hivernacle que controle la humitat de la terra i la llum ambiental, permetent que es reguen les plantes i s’encenguen les llums automàticament.

– Vehicle programable + Dissenyant i programant física: Dissenyem un cotxe en 3D el programem per a superar diferents reptes introduint i/o repassant conceptes de Cinemàtica i Dinàmica

– Literatura Viva: Treballem la literatura espanyola dels Segles d’Or entrant en l’univers *cervantino amb *RV, dissenyant corrals de comèdies en 3D i programant activitats per a assentar i repassar continguts literaris.

– Fabricació Digital: de les manualitats a la creativitat computacional: En aquest taller s’utilitzaran diverses tecnologies creatives, com la impressió 3D, l’electrònica i entorns de programació artística o musical, per a aprendre a dur a terme projectes en els quals els alumnes descobrisquen tot el potencial que la tecnologia posa al seu abast per a donar vida a les seues idees, tant artístiques com funcionals.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia