(EFE)  La Unió de Llauradors ha denunciat que en 2018 va augmentar un 14% les partides de cítrics de països tercers amb presència de plagues interceptades per la Unió Europea (UE), “una xifra que reforça la necessitat d’implantar un major control fitosanitari d’aquestes fruites abans d’entrar als mercats comunitaris”.

En 2108 es van produir un total de 100 intercepcions per 88 de l’any anterior, la majoria procedents del Brasil amb 27, l’Argentina amb 22, Sud-àfrica amb 13 i la Xina amb 12, han informat fonts de l’organització agrària.

D’altra banda, fins al mes d’abril d’enguany s’han detectat ja un total de 37 enviaments retinguts per presència de plagues, 19 d’ells procedents de la Xina.

La Va unir ha alertat també de set enviaments (2 al març i 5 a l’abril), amb origen a Tunísia, rebutjats per contindre el fong Phyllosctita citricarpa que provoca la temuda malaltia de la Manxa Negra dels cítrics, “la qual cosa suposa un clar perill per a la nostra citricultura en aparéixer en la conca del Mediterrani”. El mal principal que produeix aquest fong són les taques en fruits que deprecien i fan inviable comercialment la fruita, han indicat les fonts.

També han detectat alguns productes procedents d’Israel amb Thaumatobia leucotreta (6 ja en aquest 2019), la falsa arna de la poma, que en cítrics pot ocasionar caiguda primerenca de la fruita i pot afavorir l’aparició d’infeccions secundàries per fongs i bacteris, causant greus pèrdues econòmiques.

Per això, La Unió de Llauradors sol·licita que s’incloguen els cítrics en la ‘Llista de vegetals d’Alt Risc’, contemplada en l’article 42 del Reglament europeu 2016/2031, sobre mesures de protecció contra plagues dels vegetals.

Pese al risc existent -expressen- “els cítrics no estan dins d’aquesta llista, per això la petició de la Va unir es fonamenta en el llarg historial d’intercepció d’organismes nocius per als cítrics procedents de tercers països i el volum importat, més de 2 milions de tones, amb origen de països amb plagues d’impacte greu”.

També reclama que s’exigisca, des de les instàncies comunitàries a tercers països, “un tractament en fred rigorós; com el que ja se li exigeix a Espanya, en el cas de la Ceratitis Capitata, per a exportar als EUA, la Xina, Corea del Sud, el Japó, Austràlia, Taiwan o l’Índia”.

Una altra de les propostes de la Va unir per a incrementar el control passa per “unificar els criteris dels serveis dels Llocs d’Inspecció Fronterers (PIF) o la reciprocitat en matèria fitosanitària amb països tercers”.

El secretari general de la Va unir, Carles Peris, ha afirmat que “la UE desmunta progressivament la protecció aranzelària i també paral·lelament la protecció fitosanitària, sense adonar-se del greu risc i el perill que comporta per a la nostra citricultura”.

Peris ha recalcat que “el creixent nombre d’intercepcions amb plagues és molt perillós i recorda que encara resulta més preocupant que el comissari d’Agricultura, Phil Hogan, no fera cap esment a les mateixes durant la seua recent visita a València”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia