El Centre Artístic Musical de Bétera (CAMB) continua celebrant el seu 50 aniversari.  D’aquesta manera, hui dissabte, 25 de maig, ofereix un gran Festival d’Orquestres Juvenils a tres. Així, actuarà l’orquestra del Centre Artístic Musical de Bétera i les orquestres convidades de Rafelbunyol i Mislata. En definitiva, serà una vesprada per a disfrutar d’aquestes formacions de corda.

L’actuació tindrà lloc a les 19.00 ores a les instal·lacions de l’auditori de la Casa de la Cultura.

La referència més antiga d’una societat musical a Bétera la podem situar entre els anys 1880 i 1890. Aquesta es va dissoldre en 1900, formant-se dues societats musicals cridades: Unió Musical Santa Cecília, (amb el sobrenom popular de “El Poll”) i Centre Artístic Musical, (conegut popularment per ” La Figa”).

La Unió Musical Santa Cecila,”El Poll”, va ser presidida per Felipe García i la banda va comptar amb els directors José Castro, José Fuentes i Joaquín Pérez.

El Centre Artístic Musical, “La Figa”, va ser presidida per Juan Bautista Ricart i com a directors de la banda Gerardo Estellés, José Ricart, el Mestre Tarín, el Mestre Arnau, Manuel Palau Boix i Francisco Barceló Riquelme.

L’any 1928, les dues agrupacions passen per serioses dificultats, i llavors les respectives directives acorden la fusió de les dues societats amb el nom de la Unió Musical Santa Cecilia de Bétera. La trajectòria d’aquesta Societat, a conseqüència de la guerra civil, va estar dividida en dos períodes. Concretament de 1928 a 1936 i de 1939 a 1964.

La Unió Musical Santa Cecilia de Bétera va comptar amb diversos presidents: Vicente *Bes, Víctor Carrasco, Emilio Miralles i José Aloy Palau.

La banda d’aquesta societat va tindre com a directors en la primera etapa a Manuel Palau, Emilio Segui i José Fuentes, i en la segona etapa a Francisco *Coscollar *Casanoves, Miguel Pascual i Bernabé Sanchis. En 1964 es dissol.

L’any 1968 gràcies a la iniciativa de Francisco Alufre Clavel, Alcalde de Bétera en aquell temps, i amb el suport d’uns quants col·laboradors va crear una Agrupació esportiu-musical amb la finalitat d’acollir en ella dos grups de joves, els que es dedicaven a l’esport i a la futura banda que s’estava intentant crear.

A mitjan 1970 amb la intenció de donar-li una independència total a la banda es van reunir José Arnal *Aloy, Raquel Palacios Ballesteros, Julio Hurtado Marco i Francesc Peris Valls, perquè es feren càrrec d’organitzar una societat musical.

D’aquelles quatre persones, Julio Hurtado es va oferir per a ser el President, i,amb el vistiplau dels altres tres, van acabar de completar una directiva, que, juntament amb el mestre-director Manuel Campos, van iniciar les activitats per a portar avant el projecte de la Societat, Banda i Acadèmia.

Els primers estatuts que es van confeccionar porten data del 22 de febrer de 1971 i es van presentar al Govern Civil de València, que els va aprovar el 2 de setembre de 1971, quedant des d’aquell dia registrada i legalitzada oficialment l’actual Societat.

A la fi de 1993 es va crear una comissió per a reformar i actualitzar aquells estatuts, que van ser presentats a la Conselleria d’Administració Pública de la Generalitat Valenciana el 30 de març de 1994, donant la seua aprovació el Govern Valencià el 21 d’abril del mateix any. Des d’aquell dia la denominació oficial de la Societat és Centre Artístic Musical de Bétera (CAMB).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia