L’Ajuntament de Bétera, amb la col·laboració de l’ONG Controla Club, posarà en marxa durant els pròxims dies una primera edició de la campanya “Si et passes, t’ho perds”. Aquesta anirà dirigida a promoure el debat social sobre la problemàtica del consum recreatiu d’alcohol i altres drogues i sobre la necessitat de previndre en els espais d’oci els factors de risc associats, com són els consums abusius d’alcohol, els primers consums d’alcohol de menors o els perills provocats pel binomi alcohol i conducció.

Les dades de l’últim estudi que Controla Club ha realitzat durant 2018 a la Comunitat Valenciana posen de manifest la idoneïtat de dur a terme aquestes campanyes de conscienciació, tenint en compte l’increment exponencial dels consums abusius d’alcohol que es produeixen, especialment, durant l’època estival i durant les celebracions festives o el paper protagonista d’aquests espais per als primers consums recreatius d’alcohol per part dels més joves, que representen un 41,4% dels casos.

Cal tindre en compte, en aquest sentit, que durant les festes populars disminueix considerablement la percepció dels riscos derivats del consum recreatiu d’alcohol o altres drogues, tant per part dels propis joves com també per part dels adults, donant lloc a un context en el qual es produeixen els inicis en el consum d’alcohol per part dels més joves i per al consum experimental de substàncies il·legals que no se solen consumir durant la resta de l’any.

De fet, a tenor dels resultats dels estudis de Controla Club, quan es pregunta als festers pels aspectes que més valoren a l’hora de posar en marxa campanyes de conscienciació durant les festes populars, els temes més importants són la conscienciació sobre el consum d’alcohol per part de menors d’edat (amb un 9,7 en una escala d’1 a 10) i la conscienciació sobre el consum recreatiu de drogues il·legals (amb un 9,6 en una escala d’1 a 10) el que indica l’alt nivell de penetració de campanyes com ‘Si et passes, te’l perds’ en aquests entorns d’oci.

Tenint en compte aquestes dades, l’Ajuntament durà a terme durant els pròxims mesos una bateria d’activitats destinades a informar les i els joves de Bétera sobre els riscos del consum abusiu d’alcohol.

D’una banda, durant els dies 5, 6 i 7 de juny, mediadores i mediadors de l’ONG Controla Club realitzaran unes accions informatives en horari d’esbarjo en l’IES Alfábegues, el Col·legi Marqués de Dosaigües i en el Col·legi La nostra Senyora del Carmen en les quals es donarà a conéixer la campanya i els seus materials informatius al públic objectiu al qual van dirigides.

D’altra banda, el pròxim dia 29 de juny, en el marc de la celebració de la Setmana de la Joventut, es portarà cap la instal·lació d’un estand informatiu en el qual mediadores i mediadors de l’ONG Controla Club distribuiran informació i resoldran dubtes sobre els efectes del consum primerenc d’alcohol i sobre les pautes mitjançant les quals reduir els riscos que comporta el seu consum recreatiu,
positivant en tot moment les conductes moderades.

A més d’aquestes actuacions, es distribuirà per tot el municipi la cartelleria de la campanya per a donar-la a conéixer al conjunt de la població.

La campanya continuarà les seues activitats posteriorment mitjançant la realització d’un taller formatiu sobre dispensació responsable d’alcohol dirigit al personal de barra de les festes, així com mitjançant noves accions de conscienciació realitzades per personal de l’ONG Controla Club en el context de les festes.

El principal objectiu d’aquesta iniciativa és informar sobre l’especificitat dels consums d’alcohol i altres drogues que es produeixen en els moments d’oci, especialment durant les Festes, amb l’objectiu d’augmentar entre la població la baixa percepció que es produeix sobre els riscos i perills que comporten aquests
consums.

L’associació Controla Club és una ONG sense ànim de lucre, constituïda en 1997, que naix amb l’objectiu d’abordar la responsabilitat social en l’oci juvenil. Com a reconeixement al seu treball, l’ONG ha sigut reconeguda amb diversos premis, entre els quals destaca el Premi Reina Sofia a la Labor Social de 2007.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia