(EFE) Més de 25.200 persones han signat ja en la plataforma virtual Change.org contra la dificultat de l’examen de Matemàtiques II d’aquest dimarts en la Prova d’Accés a la Universitat (PAU) de la Comunitat Valenciana.

En la petició, els signants exigeixen “solucions” a la Conselleria d’Educació, en entendre que va ser la prova “més difícil dels últims anys” i sentencien: “Exigim una solució ja”.
La sol·licitud virtual, signada per Rubén García Ferrer, està allotjada en Change.org des de la vesprada d’aquest dimarts i, per a justificar la protesta, adjunta sengles fotografies amb les dues opcions d’examen a les quals van haver de fer front els estudiants valencians.
Per part seua, el coordinador general de les Proves d’Accés a la Universitat del sistema universitari valencià, Antoni Gil, assegura que l’examen de Matemàtiques II, de Ciències, de la PAU de la Comunitat Valenciana “no s’ix del currículum de Batxillerat i totes les preguntes tenen solució correcta”.
Gil, en declaracions a EFE, ha afirmat que en les converses que ha mantingut amb els professors que van plantejar l’examen -especialistes de les universitats-, aquests s’han mostrat “sorpresos” per la campanya en la plataforma virtual Change.org contra la dificultat de l’examen, que supera ja les 26.400 signatures.
Aqueixos docents consideren que la prova no té una dificultat major que altres anys, segons Gil.
Sí que és cert, segons ha explicat, que alguns dels apartats en una opció o una altra l’estudiant havia de pensar què se li estava preguntant i trobar la solució, i alguna pregunta no estava redactada de forma estàndard, però els entesos en matemàtiques han considerat que no té el nivell de dificultat que assenyala la petició de signatures.
Gil, que és professor de Matemàtiques en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, ha assenyalat que desconeix qui està darrere de les signatures recollides en la plataforma virtual ja que a l’examen de Matemàtiques II es van presentar menys de 10.000 estudiants i les signatures superen àmpliament les 26.000.
Segons ha recordat, a la PAU de l’any passat va ocórrer el mateix amb l’examen de Matemàtiques Aplicades i demanaven la seua impugnació, però al final no es va presentar cap reclamació formal sobre el seu contingut, els percentatges de les notes no van baixar i van ser similars als nivells d’anys anteriors.
A més, segons Gil, casualment la persona que va iniciar la campanya l’any passat va traure un 10 en l’examen.
Sobre el teorema de *Rolle, una de les preguntes de l’examen, ha indicat a EFE que pot ser que en algun centre no el nomenen amb aqueix nom però és conegut a nivell curricular.
Ha reiterat que, segons els professors, l’examen de Matemàtiques II “ni és excessivament difícil ni s’ix del temari i totes les preguntes tenen solució correcta”, i ha dit que caldrà esperar al divendres de la setmana vinent per a veure si les notes són iguals a cursos anteriors.
Els estudiants tenen la possibilitat de presentar una reclamació o demanar una segona correcció. En el primer cas, el professor que realitza la nova correcció és el mateix que en el primer examen i, en el segon, és un professor diferent.
En la Comunitat Valenciana mai s’ha hagut de repetir un examen de la PAU, alguna cosa que sí que va ocórrer l’any passat a Extremadura per un problema de filtració.
En casos extrems en els quals es detectara que l’examen està fora del currículum de Batxillerat o que hi haguera errors en una pregunta que feren anul·lar-la, es podria repetir un examen, però aquestes circumstàncies no són les que s’estan produint en aquests moments, ha aclarit.
Gil ha fet referència als comentaris sobre que no tots els centres imparteixen tot el contingut del currículum i que no tots els estudiants s’estudien tota la matèria, tàctiques que pot resultar satisfactòries o “no tant” en el resultat, i ha assenyalat que hi ha molts factors que es poden considerar.
La Comissió de les PAU està regulada per decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i està integrada per la Secretaria Autonòmica d’Educació (presidència de la Comissió) i la Direcció General d’Universitats (vicepresidència).
També formen part d’ella un coordinador general de PAU, el vicerectorat de les cinc universitats públiques valencianes que porten l’estudiantat, un director representant dels centres de Batxillerat i altres directors generals de la Conselleria d’Educació.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia