A l’estiu se sol disparar el consum d’alcohol, especialment entre els més joves. Les festes dels pobles, les revetles, el bon temps i les vacances, són factors que estan estretament relacionats amb l’augment del seu consum.
En aquest sentit, la campanya “Aquest estiu no enxampes la mona”és una acció preventiva que forma part de la “Campanya 12 lemes”, que des de fa ja més d’un any es duu a terme per la UPCCA de la Mancomunitat Camp de Túria. Aquesta acció està emmarcada en el Pla Comarcal de Drogodependències i altres Conductes Addictives.
Els objectius principals del lema de juny són, entre altres, conscienciar a la població sobre les conseqüències que l’alcohol té en el nostre organisme, així com dels riscos associats al consum.
L’alcohol és una droga depressora. Encara que després del seu consum s’experimenta una fase d’eufòria (a causa del seu efecte *desinhibitorio), es tracta d’una droga que deprimeix el Sistema Nerviós Central (*SNC), i per tant, *enlentece el funcionament del cervell.
Els seus principals efectes són la sobrevaloració de facultats, l’agressivitat, la disminució de reflexos, i  la descoordinació motora i visió borrosa. També pot arribar a provocar el coma o fins i tot la mort, després de la paràlisi dels centres respiratori i motor.
L’abús d’alcohol té conseqüències a curt termini, entre les quals figuren el coma etílic, *gastritis o vòmits, i fins i tot tumors digestius. I amb el pas del temps, aquestes són molt més serioses, com a cirrosi hepàtica, impotència i pancreatitis, entre altres malalties greus.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “el consum d’alcohol és un factor causal en més de 200 malalties i trastorns. Està associat amb el risc de desenvolupar problemes de salut tals com trastorns mentals i comportamentals, inclòs l’alcoholisme, importants malalties no transmissibles tals com la cirrosi hepàtica, alguns tipus de càncer i malalties cardiovasculars, així com traumatismes derivats de la violència i els accidents de trànsit”.
A més, el consum d’alcohol també té associades altres conductes de risc  molt perilloses com la conducció sota els efectes d’algun tipus de beguda alcohòlica.
Com afecta l’alcohol sobre la conducció?
  • Disminueix el camp visual,
  • Disminueix els reflexos,
  • Augmenta el temps de reacció,
  • Se subestima el risc
  • Augmenta la dificultat per a percebre el color roig.

Cada any moren 2.500 persones a l’any per conduir sota els efectes de l’alcohol. A més de la xifra de morts en accidents de trànsit a causa de la ingesta d’aquest tipus de begudes, cal no oblidar les lesions greus derivades d’aquest tipus de sinistres.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia