Els dos vicepresidents i els nou consellers del Govern valencià han pres possessió este dilluns dels seus càrrecs en el Palau de la Generalitat, per al que han utilitzat la fórmula de la promesa i a més quasi tots, menys dues, ho han fet en valencià. El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit en el saló de Corts del Palau de la Generalitat l’acte de presa de possessió dels nous consellers que conformen el seu govern, els noms del qual es van donar a conéixer anit.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a més de portaveu del Consell, Mònica Oltra, ha sigut la primera a prometre el càrrec, en valencià, amb una fórmula que a continuació ha repetit quasi tota la resta de membres del Consell.

La fórmula consisteix a prometre “complir amb fidelitat les obligacions del càrrec de conseller amb lleialtat al Rei, guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat i l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i mantindre el secret sobre les deliberacions del Consell”.

Els dos consellers de Unides Podem-EU no han seguit esta fórmula al no incloure la fidelitat al càrrec “amb lleialtat al Rei”, i fins i tot Rosa Pérez Garijo ha canviat la fórmula.

A continuació, Oltra, com a secretària del Consell, ha sigut l’encarregada de cridar d’un en un a tots els consellers perquè prengueren possessió del seu càrrec, seguint l’ordre establit en el decret pel qual s’estableix l’organització de l’administració de la Generalitat.

Així, el primer a prendre possessió del càrrec ha sigut el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, que en la seua promesa no ha pronunciat la frase “amb lleialtat al rei”.
Li ha seguit el titular d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, després de qui ha promés la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Els següents a prometre el càrrec han sigut la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, l’única que ho ha fet en castellà; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; i la titular d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Finalment, ha sigut el torn del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España García; i de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual Villalobos, que també ho ha fet en castellà.

L’última a prendre possessió del càrrec ha sigut la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha dit que mentre tinga el càrrec de consellera “acatarà” la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, “sense engany”, i “guardarà fidelitat a la Generalitat”, a més d’assenyalar que “guardarà el secret de les deliberacions”.

Desenes de convidats han seguit el desenvolupament d’este acte, el primer en el qual s’ha pogut veure al nou Consell en ple, entre ells autoritats i familiars del nou govern.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia