El rei Felip VI ha supervisat este dijous en les instal·lacions militars de Bétera el desenvolupament de les maniobres “Ángel Guardià 19”, l’exercici dedicat a la Policia Militar més antic i important de quants es desenvolupen en l’àmbit de l’OTAN.

El monarca, que ha vestit uniforme de campanya, ha arribat en helicòpter a la base militar, on ha sigut rebut amb honors, al voltant de les 10 hores, i ha estat fins a passades les 12.30 hores, sempre acompanyat pel cap de l’Estat Major de l’Exèrcit, Francisco Javier Varela Salas, i el màxim responsable de l’aquarterament, Francisco José Gan Pampols.

En estes maniobres, que van començar diumenge passat i conclouen hui divendres, participen més de 800 policies militars (134 estrangers), 150 vehicles i 30 gossos, amb unitats de Marina, de l’Exèrcit de l’Aire, de la Legió, paracaigudistes i fins i tot membres de la Guàrdia Real, entre ells.

Assisteixen a més militars d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Egipte, Unió dels Emirats Àrabs, Estònia, Regne Unit, Grècia, Hongria, Irlanda, Letònia, Lituània, Països Baixos,Polònia, Portugal i Romania.

Felip VI ha visitat tres dels “escenaris” d’assaig dissenyats pel batalló de Policia Militar de l’aquarterament de Bétera per a la preparació de l’exercici.

En el primer d’ells ha assistit a una demostració de la unitat cinológica (gossos) tant en labors de combat com en detecció d’explosius. Els experts d’aquesta unitat han mostrat com els cans ensinistrats són capaços de localitzar i senyalitzar explosius o de reduir a un sospitós i de desenvolupar la seua labor fins i tot en un entorn amb detonacions.

En el segon d’estos “escenaris” s’ha practicat la intervenció sobre un laboratori simulat d’explosius i armes “brutes”, per la qual cosa els especialistes de la policia militar han treballat amb màscares i equips de protecció especial, i s’han sotmés després a un procés de descontaminació.

Simulacre en campament de refugiats

El tercer exercici al qual ha assistit Felip VI s’ha desenvolupat en una espècie de mercat ambulant simulat, situat enfront d’un campament de refugiats. Durant l’exercici s’han produït dues situacions de conflicte: la primera quan una autoritat militar ha acudit a visitar la zona i ha sigut objecte d’un atac i posterior evacuació, i la segona quan la població “local” -simulada per militars en el paper de venedors- han iniciat una protesta violenta contra les autoritats del camp de refugiats.

En la primera de les intervencions ha sigut la Guàrdia Real la responsable de la protecció i evacuació -primer en cotxes i posteriorment en un helicòpter- de l’autoritat militar, mentre que en la segona han intervingut un grup de policies militars lituans, equipats amb material antidisturbis.

El realisme amb el qual s’han desenvolupat tots dos exercicis -la disposició de material ambulant de venda, el llançament de botelles, líquids, farina o la participació de manifestants que simulaven estar embarassades o en cadires de rodes- ha motivat un interés especial per part de Felip VI, que s’ha acostat tant a les tropes espanyoles com a les lituanes per a felicitar-los.

El personal del batalló de Policia Militar de Bétera, responsable de l’organització d’estos exercicis, participa actualment en la protecció de les instal·lacions del campament espanyol en Besmayah (l’Iraq), i es prepara per a la seua possible participació en futures missions de l’OTAN en Mali.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia