Les Escoles municipals de Dolçaina i Tabal, Rondalla i Cant d’Estil van celebrar el passat divendres, 21 de juny, el seu fi de curs. Aquesta celebració va tindre lloc als jardins de l’edifici de Casa Nebot.

Posteriorment, els més menuts ho van passar fenomenal amb el sopar i el fi de festa, amb música i ball.

En aquest festival participaren els alumnes de totes les edats, des dels més xicotets de tabal, fins als més majors de l’escola de cant amb la seua professora Marisé de Monteolivet.

D’altra banda, l’agrupació va participar el diumenge, 23 de juny, en la tradicional processó del Corpus.

Va ser en l’any 2003 quan, a decisió de la regidoria municipal d’educació i Cultura de l’Ajuntament de Bétera es va crear l’Escola de Dolçaina i Tabal de Bétera. Aquesta entitat va començar el seu camí amb les classes de dolçaina de la mà de Ramón Asensi Ramón, comptant en un primer moment amb 17 alumnes. En el mes de gener de 2004, seria quan es posarien en marxa les classes de tabal, impartides per David Rico Campos.

D’aquesta manera, ja el dia 30 de maig de 2004 l’escola participaria en la “dansà” que organitzava la Falla de l’Est en honor a la Mare de Déu dels Desemparats. A principis del mes de juliol, del citat any, es prendria una decisió clau en aquesta història: donar forma al grup d’alumnes més avançats tant de dolçaina com de tabal. Així, és com es formaria la colla ‘Xe que burrà!’. S’escolliria aquest nom per ser una expressió popular tipica del nostre municipi.

La presentació en societat d’aquesta colla seria el 30 de juliol de 2004, quan els Majorals de 2005 organitzaren un concert a l’Albereda com a previ inici de les festes. L’endemà, la formació també participaria en la inauguració de l’enllumenat del pla Colom. Al mes d’agost, el grup també estaria present en els actes emmarcats dins les festes patronals. La seua següent intervenció seria el 9 d’octubre en una cercavila pels carrers de la població fins al Castell de Bétera, fent allí un xicotet concert. A partir d’aquest moment, la colla ha anat col·laborant en la majoria dels esdeveniments i actes festius, solidaris i religiosos del nostre municipi. Així mateix, ha deixat la seua empremta en altres territoris tant a nivell nacional com internacional.

Gener de 2010 també seria una data que marca un abans i un després en la trajectòria de l’entitat, creant-se l’Escola de Cant d’Estil de Marisé de Monteolivet. Aquesta començaria a funcionar amb 12 alumnes. El seu debut oficial seria el concert de final de curs del 25 de juny, emmarcat dins la campanya de ‘Retrobem la nostra música’ de la Diputació de València. El 15 d’agost a la nit, l’escola participaria en la tradicional ‘Cantà de l’Ave Maria i d’Albaes‘ prèvia a la Cordà.

Posteriorment, es crearia una rondalla la qual seria encapçalada per Maribel Crespo (membre de ‘Al tall’).

La colla municipalitzaria tots els seus serveis, quedant constituïda com l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal, Cant d’Estil i Rondalla de Bétera.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia