Divendres passat l’associació Dons Progessistes de la Vila de Bétera va entregar en el saló de plens del Castell els premis anuals “Bétera en Lilà” que cada any reconeixen la labor de persones i entitats que contribueixen a la igualtat entre dones i homes, des del treball diari per a fomentar la cultura de la solidaritat i la igualtat d’oportunitats.

L’acte va estar marcat per una notícia d’última hora, el Tribunal Suprem condemnava a “La Manada” per violació i elevava la pena de presó dels seus membres a 15 anys, i les assistents a l’acte varen reconèixer i donar les gràcies al moviment feminista per la seua lluita en el cas.

Esta edició ha sigut premiada la veïna de Bétera Vicenta Aznar “Quica”, una dona molt volguda pel poble de Bétera. Lluitadora incansable pels Drets Humans, sempre ha donat suport a les reivindicacions feministes i lluitat per la llibertat de la dona en un món masclista.

El seu amic Albert Dasí, mestre de professió i escriptor, va ser l’encarregat d’entregar-li el premi i dedicar-li unes paraules. Dasí va destacar que Quica, la de la tintoreria, sempre s’ha revelat contra el sistema opressiu que li ha tocat viure, “el premi es dóna per la integritat d’una vida en favor de la llibertat individual”.

“Sabem que hem avançat molt, però encara queda molt per fer” va començar dient Quica en el seu discurs d’agraïment i va enumerar tots aquells escenaris en els quals la dona encara no té les mateixes oportunitats que l’home, com en la direcció dels partits polítics nacionals on tot continuen sent homes “ells són els que decideixen per nosaltres” i va criticar durament als partits antiavortament, “volen que anem cap endarrere com si estiguérem en l’època franquista”. Quica va recordar també com les dones de la seua època havien d’anar a netejar cases sense estar assegurades, sense jubilació i sense poder divorciar-se per no tindre independència econòmica.

Més dones i entitats premiades 

Dones Progressistes ha premiat també la labor d’Amparo Ciurana, membre de la primera promoció de dones de la Policia Local de València en 1981 i especialista en la lluita contra la violència masclista. L’Associació Carena va ser reconeguda per la seua labor al servei de les persones amb càncer i les seues famílies; i finalment es va premiar a Julia Sevilla, precursora del Feminisme Constitucional, professora de la Universitat de València i fundadora de Dons Progressistes de la Comunitat Valenciana.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia