Amb el mes de juliol, ha arribat un nou lema de la campanya ’12 lemes’ de la Mancomunitat Camp de Túria. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les accions de prevenció del Pla Comarcal de Drogodependències i altres Conductes Addictives que, des de fa ja més d’un any, es duu a terme per la UPCCA de la Mancomunitat Camp de Túria.

El lema #generaciónpostureo és l’acció preventiva d’aquest mes.

Un grup d’estudiants universitaris ha realitzat un vídeo amb el propòsit de denunciar aquesta realitat. Ens hem acostumat a exposar la nostra vida privada amb una única meta, obtindre el major número de likes. La falta d’autoestima i la necessitat de l’aprovació social són dues de les raons que expliquen el postureo.

Dins de la campanya es llancen les següents preguntes:

Eres feliç o només ho sembles?

Et llaves la cara, et fas bé el pèl i et maquilles, únicament per a fer-te un selfie i pujar-lo a les teues xarxes socials. Fotografiar un bol de ‘cereals’ d’avena amb fruits rojos i sirope sugar free o beure un greensmothie (en una botella transparent) simplement perquè ara el que es porta, és la vida sana i tots han de saber que tu també eres un realfooder.

Hi ha milers d’exemples de coses que fem per a fotografiar i mostrar els qui som en les xarxes socials: traure’t una foto abans d’eixir a fer running, quedar amb els teus amics i publicar una foto de grup perquè tothom sàpia l’atrafegada que és la teua vida social, entre altres

Segur que tot això us sona per desgràcia, ja que s’ha convertit en una nova realitat. Aquesta nova era en la qual vivim d’Internet i xarxes socials ens ha portat el que es denomina “generació postureo”.

Què és el postureo?

Postureo és un terme col·loquial que ja figura en el Diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, que el defineix com la“Actitud artificiosa i impostada que s’adopta per conveniència o presumpció”.

De fet, les estadístiques ens mostren la “addicció” al postureo en xarxes socials que ens impedeix desconnectar del telèfon mòbil i d’Internet. Segons l’estudi ‘Desco-net-ta’ realitzat per PANGEA The Travel Store, que analitza la dependència de la tecnologia en les vacances durant 2017, a Espanya una de cada tres persones és “addicta” al postureo en xarxes socials.

Instagram és la xarxa social amb major creixement, aconseguint duplicar el nombre d’usuaris en sol dos anys. En l’actualitat, segons les dades de 2018, té més de 1.000 milions d’usuaris actius en un mes.

També es parla del terme “oversharing”, que podria definir-se com a “publicació desmesurada de continguts en xarxes socials”. Aquest terme va sorgir al principi per a definir l’actitud dels pares i mares que pugen fotos dels seus fills, però més endavant s’està emprant per a fer referència als adolescents que publiquen la seua vida sencera en les xarxes socials.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia