La Unió de Llauradors afirma que la campanya de cítrics 2018-2019 és “la pitjor de la història citrícola recent”, amb un balanç que “no pot ser més descoratjador” per als productors, i ha considerat que les mesures adoptades per a “pal·liar el desastre són ridícules”.

Segons el sindicat agrari, els productors de cítrics de la Comunitat Valenciana han deixat d’ingressar 279 milions d’euros -un 32% menys- en relació amb la campanya passada, que ja va ser “negativa” perquè, a pesar que van obtindre millors preus, “l’important minvament de producció va incidir en la renda final i no va compensar una cosa per l’altra”.

El secretari general de La Unió unir, Carles Peris, ha manifestat que la campanya citrícola va començar “molt mal i acaba encara pitjor”, doncs encara que es parle d’un augment important de collita, si es té en compte la fruita que no ha eixit al mercat, el creixement de producció “seria com a molt un 6% superior” a la temporada 2017-2018, “una de les més baixes de les dues últimes dècades”.

De l’informe de La Unió es desprén que els ingressos en taronges han descendit en 151 milions (un 40%), 114 milions en mandarines (un 30%) i 13 milions en llimes (un 12%), i que de 874 milions d’ingressos per la venda de cítrics en la campanya 2017-2018 s’ha passat en aquesta a sol 595.

Les varietats que majors pèrdues han tingut són la taronja LaneLate, amb 51 milions; la taronja València Late, amb 47 milions; la llima Fina, amb 33 milions; la mandarina Clemenules, amb 28 milions, i la taronja Navelina i mandarina Ortanique, amb 25 milions.

A estes xifres cal sumar la producció perduda que no s’ha pogut comercialitzar, que La Unió xifra en quasi 700.000 tones sobre una producció de poc més de 4 milions de tones, per les pluges torrencials d’octubre i novembre, per calibres no comercials i per la saturació dels mercats a causa de les importacions.

La Unió afirma que només una xicoteta part -prop de 12.000 tones- ha entrat finalment des de la Comunitat Valenciana en el mecanisme de retirada del Ministeri d’Agricultura.

Els preus percebuts pels productors han sigut de mitjana un 26% inferiors als de la campanya 2017-2018 (en mandarines un 30% i en taronges un 39% més baixos), i tots els grups de cítrics han experimentat un descens de les cotitzacions en origen.

La Unió considera que les mesures de les Administracions per a resoldre aquesta crisi han sigut “escasses, poc efectives i amb pressupostos ridículs”, i que l’intent de “ressuscitar” a la interprofessional Intercitrus ha sigut “decebedora”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia