La huitena edició del Folkestiu va començar ahir amb un homenatge als artesans i artesanes del mocador de la festa de Bétera, una cantà que va recórrer els carrers del barri antic i que primer va visitar la casa d’Amparo Palau al carrer Don Salvador Giner, un estret carreró on l’artista esperava emocionada acompanyada pels seus fills i néts.

Després la comitiva es va dirigir cap a la porta de l’Ajuntament de Bétera on esperaven la resta d’homenatjades. Allí Montiel Martínez “La Montiela”, Rosafina Miralles “La Melitona” i Maria Aparici “La Pelangra” van escoltar els versos improvisats que els cantaors d’estil els van dedicar basats en les seues vides i en les seues respectives manera de brodar.  La comitiva va acabar en la Plaça de Sant Roc on a les portes de la seua casa, Maru i Amparo “Les Palmeres” van rebre les seues albaes en les quals es va recordar que el primer mocador que van brodar va ser per al seu germà Camilio.

L’homenatge també va estar dedicat a títol pòstum al ceramista Vicente Fuentes “Petana”, un gran dibuixant de mocadors al qual totes les brodadores de Bétera han acudit en algun moment perquè els realitzara un dibuix, punt de partida per a començar a brodar.

En la plaça de Sant Roc els veïns i veïnes van poder contemplar una mostra de diferents mocadors dels majorals de diferents èpoques, autèntiques joies en les quals es pot contemplar l’evolució dels teixits utilitzats al llarg de la història, la diferència de grandàries, els variats dissenys florals o la varietat de colors, fils de seda i elements de passamaneria utilitzats.

“La indumentària tradicional sempre ha estat en continua evolució, una de les peces que més ha evolucionat amb els anys són els mocadors dels majorals que, encara que no han sigut tan admirats com els teixits de les obreres, no deixen de ser un tresor d’orfebreria en el seu conjunt”, va explicar la presidenta de l’Ateneu Cultural de Bétera, Marta Pertegaz.

Marta Pertegaz va recordar també que “Bétera és poble d’una gran tradició de brodat durant els segles XIX i XX, poble que ha donat grans brodadores que han fet autèntiques joies dignes d’admirar”, per això va destacar el merescut homenatge a estes dones “per les seues hores de dedicació i perquè són dones que van aprendre i van heretar l’art de les antigues brodadores però que en la majoria dels casos s’han format i han superat amb tècniques més modernes i de major complexitat que han engrandit la nostra festa”.

L’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, va repassar la història de cadascuna de les homenatjades i va recordar el difícil treball de concentració i preparació, “un treball imprescindible per al nostre poble que agraïm de la manera més sincera. Cadascuna de les persones que hui homenatgem han fet més especials nostres festes amb la seua dedicació i implicació amb la societat de Bétera, per això mereixen tot el nostre respecte i admiració”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia