La Mancomunitat Camp de Túria torna el mes d’agost amb un nou lema. En aquesta ocasió s’endinsa en el món dels delictes a través d’Internet que afecten joves i xiquets i que són abordats en les xarrades que des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives s’imparteixen en els centres educatius del Camp de Túria.

Des de la UPCCA, en el marc del Pla Comarcal de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, es treballa en l’àmbit de la prevenció. Aquesta campanya en la qual cada mes s’aborden qüestions relacionades amb aquesta matèria és un exemple de les actuacions que es duen a terme en la Mancomunitat Camp de Túria, en col·laboració amb els 17 Ajuntaments del Camp de Túria.

Es tracta concretament del sexting i grooming, dos termes en anglés que ja formen part del nostre vocabulari habitual a través dels mitjans de comunicació.

El sexting és un terme que fa referència a l’enviament de fotografies o vídeos amb connotació sexual  -realitzades per un mateix- de forma voluntària i privada a través del telèfon mòbil o un altre dispositiu amb cambra (tablet, ordinador…). Es tracta d’una pràctica de risc, sobretot quan hi ha menors, ja que en enviar aquest tipus de continguts es perd el control sobre els mateixos i poden ser utilitzats pels altres de forma lesiva.

La voluntarietat de l’enviament d’aquest tipus de missatges, el seu caràcter sexual i la utilització de dispositius tecnològics són els tres trets distintius del sexting.

Un estudi de la Universitat de Calgary analitza els resultats de 23 estudis en els quals han participat 42.000 menors de 18 anys sobre si existeix relació entre el sexting i conductes sexuals concretes i salut mental. La investigació d’aquesta institució acadèmica canadenca posa en evidència que sí que existeix una associació entre hàbits sexuals específics, com la falta d’utilització d’anticonceptius o l’activitat sexual, amb trastorns com l’ansietat.

Per part seua, el grooming  és el terme que defineix les pràctiques d’adults que es fan passar per menors en Internet o intenten contactar amb ells per a començar una relació de confiança i per a, posteriorment, passar al control emocional i finalment al xantatge amb finalitats sexuals.

La relació s’inicia a través de les xarxes socials, plataformes de joc o comunitats online, amb serveis de *char, i que són freqüentades habitualment per menors. Per a iniciar aqueix acostament els adults utilitzen perfils falsos, que resulten atractius per a les víctimes

Tres són els principals objectius d’aquest tipus de pràctica:

  • Producció d’imatges i vídeos amb connotació o activitat sexual, destinats al consum propi de pederastes o a xarxes d’abús sexual a menors.
  • Trobades amb menors i abús sexual físic.
  • Explotació sexual i prostitució infantil.

Un dels factors clau a l’hora d’atallar aquest tipus de pràctiques és la prevenció. Per a això és necessari establir uns hàbits de navegació segurs, dedicant-li  temps als menors per a ensenyar-los a realitzar un ús saludable d’Internet.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia