Per totes i tots és sabut la importància que té el foc a les Festes d’Agost de Bétera. Enguany, tindrem novetats a la Cordà d’aquesta nit i a la resta d’actes on el foc és el protagonista. Però anem per parts.

Orígens

El 29 de febrer de 1929, marcaria un abans i un després en la història de la pólvora a Bétera. I és que Juan Rausell Ferrer, fundaria la Pirotècnia Rausell. En els seus inicis, es dedicara a la fabricació de tota classe de material per al seu consum (carcasses cilíndriques de fins a 260 mm i esfèriques, coets de canya i materials per a la realització de castells i mascletades. Al voltant de 1960, es farien càrrec de l’empresa els seus fills JuanCarmenAmparo, Vicent i José, passat a denominar-se Juan Rausell Romance. En l’any 1995 seria creada l’empresa Pirotècnia Rausell S.L. com la tercera generació, basant la seua activitat quasi en exclusiva a la fabricació de qualsevol classe de cantutxaria per a professionals del sector, sense abandonar la realització de castells i mascletades.

Segons ha explicat en diversos llibres de festes i entrevistes, José Rausell Romance, l’origen de la “femelleta” es troba a Bétera. El seu nom es deu al fet que és considerada com una dona perquè cria altres coetes, concretament set coets. Una vegada es crema la mare, aquesta dóna pas als seus fills, els quals compten amb eixida i tro. Aquesta, és part fonamental de la Cordà i la Coetà de les Festes de Bétera.

Així mateix, l’única pirotècnia que fabrica els ‘Coets de luxe’ és la Pirotècnia Rausell. Aquests coets es tiren després de la processó del 15 d’agost.

Segons es documenta, la Cordà tal com la coneguem ara sorgiria en l’any 1953. Abans els coets anaven solts i era un acte organitzat pels clavaris de la Divina Pastora. Tot va sorgir quan Juan Rausell Ferrer va participar en “La Pastoreta”. Aquest havia de treballar en les Festes de Sant Miquel de Llíria i per por a cremar-se va donar part dels seus coets als seus companys. D’aquesta manera, col·locaria una traca amb una maroma que anava des de l’església de la Puríssima fins a l’estanc de la Placeta del Sol (on ara es troba l’estàtua emblemàtica de l’Obrera i el Majoral). Així naixeria la Cordà que, a poc a poc ha anat canviant de lloc ii recorregut fins a celebrar-se al carrer José Gascón Sirera.

D’altra banda, la ‘Coetà del Gos’ data els seus inicis al voltant de l’any 1964. Els Majorals d’aquests anys els va sobrar coets del dia 15 d’agost i decidiren cremar-los dos dies després, en el Dia del Gos. Des de 1993, abans de la ‘Coetà del Gos’ els xiquets del poble tenen l’oportunitat de participar en la Cordà Infantil que se celebra la vesprada de la data citada.

Pel foment de la tradició de la pólvora i els coets

Al llarg dels anys, a Bétera han sorgit diverses agrupacions coeteres amb la finalitat de defensar les tradicions dels actes anteriorment citats i altres relacionats amb la pólvora.

D’aquesta manera, hui en dia comptem amb Amics del Coet, Vol Lliure i Fogoners.

Amics del Coet es va fundar en 2009, els papers de conselleria amb el CIF definitiu són de setembre del 2009. Així, enguany, aquesta penya ha celebrat el seu desé aniversari fa uns mesos amb diversos actes especials. Actualment som 398 socis, entre actius, infantils i honorífics.

El primer acte de l’any per a la seua associació és al setembre, quan trauen a la divina Pastora en processó. Després, participen en Sant Antoni i a l’agost, on també col·laboren en la cordà infantil. Durant l’any (no tots els anys) organitzen algun curs com el CRE i ajuden a altres associacions a fer exposicions amb el material que tenen. Un any més, a les Festes, disfrutaran dels coets com cal, segons ens indica el seu President, Jaume Pareja.

La penya Vol Lliure es va fundar oficialment l’any 2015 i ja compta amb 163 socis. L’any comença per a ells en el mes de Novembre, fent un dinar per a rebre als nous socis, fent aquest dia la foto oficial de grup. Enguany han celebrat el 5é aniversari, participant en diversos actes durant l’any. Aquesta penya participa en Sant Antoni, fent habitualment un llançament de coets de luxe i una coetà de caixons. D’altra banda, cada any organitza un concurs de dibuix infantil per a xiquets de primària, sota la temàtica Alfàbegues i Coets. Així mateix porta a terme un concurs de paelles, habitualment en el mes de Juny. També participa en la Cordà i Coetà de les Festes de Bétera, el dia 16 d’agost i han participat en la Festivitat del Cristo de la Protecció.

Ara, ja estaven esperant que arribara el dia 15 d’agost per gaudir de la cordà a càrrec d’Obreres i Majorals 2019 en la que participem i sobretot de la Coetà. La coetà, segons el President Toni Grande és per nosaltres un acte especial i emotiu,de retrobar-se en amics, d’oferir els nostres coets a les persones que més estimem, oncles i ties, iaies i iaios, mare, pares, nòvios i núvies, a un fill, a un pare que ja no està, afloren sentiments molt personals…
Una secció de Vol Lliure, sector ZONA 0 i The Bonas retran homenatge a un veí molt coeter del carrer Vazquez Mella. A més a més, enguany com a novetat ‘Vol Lliure’ ha organitzat un Concurs de gàbies i també col·labora en la Cordà Infantil.
Aquest 2019, cal mencionar que 9 socis de Vol Lliure són Majorals, entre ells el mateix president. Així, Toni Grande s’encarrega enguany, dins de la Majoralia del departament de Coets.

Fogoners L’Associació Fogoners va ser fundada a Octubre de 2015, després de la Majoralia d’aquest mateix any. En acabar les festes uns quants homes d’aquella colla van pensar que seria una bona proposta organitzar una nova colla coetera en Bétera, pel simple fet que són uns fervorosos amants dels coets i de les tradicions relacionades amb el coet i la pólvora del nostre poble. La penya està formada per 40 socis, homes i dones.

Fogoners participa i col·labora en els actes programats en el dia gran de les festes del poble la matinada del 16 d´agost, concretament en les mesures de seguretat i coordinació per a portar a terme la cordà i la coetà. Formen part de la taula de treball coetera formada per l’Ajuntament, les penyes coeteres i colles de Majorals.

Els Fogoners han portat a terme un curs de formació CRE per a adults i menors a Bétera per a facilitar la formació als nous membres de les penyes i així com als fallers de les comissions del municipi. Des de la seua creació, hi han col·laborat en les colles d’Obreres i Majorals, en la cordà infantil.

Enguany és el primer any que Fogoners ha participat en els actes de Sant Antoni, per provar també els seus coets per a la nit del 15 d’agost a la matinada del 16 d’agost. Cada soci va per on vol a tirar el coets durant aquesta nit màgica de les Festes d’agost, segns ens explica el seu President, Ramón Carretero.

Novetats als actes de coets per part de les Obreres i Majorals 2019
El ja citat Toni Grande ens detalla amb quina il·lusió han preparat les Festes les Obreres i Majorals de 2019. Respecte als actes de pólvora comandats pel seu president Rafa Moreno, són Miguel Sancho Escribá i Toni Grande Ballester els encarregats dels actes de coets. D’aquesta manera ens descobreix les novetats d’enguany:

CORDÀ PLANA DE BÉTERA.”volem oferir-li al poble una gran Cordà. Un gegant del foc que sense dubte és la millor Cordà del Món. Cal destacar que com el seu nom indica la nostra Cordà és això, una traca nugada a una corda de la qual penjen coets, perquè en Bétera sabem diferenciar el que és una cordà i una coetà. És que som molt grans, indica Toni Grande.

“La cordà d´enguany presenta vàries novetats. Hem ampliat el tram doble i el final és una sorpresa per als coeters, un gran final que els va deixar bocabadats”, prossegueix.

CORDÀ INFANTIL. “Tots els xiquets a partir de 10 anys poden participar i tots tindran un regalet coeter. Agraïm la col.laboració en l’organització de l’Ajuntament, Amics del coet, Fogoners i Vol Lliure”, comenta.

COETÀ DE BÉTERA. “Aquesta nit oferirem els nostres coets a les nostres 4 Obreres: Pau, Mireia, Davinia i Mari Carmen. Tots junts recorrerem el poble per visitar les cases de cadascuna d’elles. Aquest oferiment de Foc és la base fonamental en la qual se sustenta la nostra Coetà. Aquest dia tots els Majorals estrenarem el nostre monocasc i caixó, els colors… Bo, això ja ho veureu aquest dia. Esperem que us agraden”, especifica.

COETÀ DEL GOS. “Tots i cadascun dels Majorals esperem aquest dia. Els 24 Majorals tots junts, units una vegada més pel Foc. Enguany hem tirat la casa per la finestra i esperem que veïnes i veïns puguen gaudir d’aquest acte espectacular. Tenim previst cremar aquest dia al voltant de 70.000 coets en 35 minuts. Esperem que us agrade”, menciona.

“No volem oblidar-se de tots els veïns i veïnes del nostre poble, que són els vertaders guardians del foc. De tots aquells que tapen les seues façanes en un taler de fusta, en un tros de cartó, en teles metàl·liques, tots ells fan possible la supervivència de la nostra Festa. També volem agrair a l’Ajuntament de Bétera la seua col·laboració i suport”, conclou Toni Grande.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia