(EFE) La DANA (depressió aïllada en nivells alts) ha deixat precipitacions acumulades durant la matinada en la Comunitat Valenciana de 49,8 l/m2 a Andilla (València) i de 47,6 l/m2 a Onda (Castelló), a més de ratxes de fins a 68 Km/h en Lliria.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que les tempestes han transitat ràpid amb moviment de sud a nord i no han quedat estàtiques, per la qual cosa gran part de la pluja ha caigut en poc més de mitja hora i les ratxes de vent han sigut de curta duració.

Per a aquest dimarts Aemet manté decretat l’avís taronja per risc important de tempestes, que poden anar acompanyada de calamarsa, i pluges de fins a 40 l/m2 a Alacant i València, així com en el litoral sud de Castelló. Aquests avisos estaran actius fins a les 18 hores.

En el litoral i interior nord de Castelló i a l’interior sud hi haurà nivell d’avís groc, fins a les 21 hores, per precipitació acumulada de 30 litres per metres quadrat en una hora.

Fins a aqueixa mateixa hora, està previst que es rebaixe el nivell a groc a l’interior de València per tempestes i pluges de 20 l/m2 i 80 l/m2 en dotze hores. En el litoral s’esperen 80 l/m2 en dotze hores.

El telèfon d’Emergències 112 de la Generalitat ha rebut durant l’episodi de pluges i vent un total de 205 trucades, que s’han traduït en 139 incidents.

Segons Aemet, la situació està relativament tranquil·la a primera hora del matí i els ruixats del sud de València i del nord d’Alacant, que han anat acompanyats de llamps, han penetrat en el mar, mentre que en l’extrem nord de Castelló hi ha hagut ruixats sense tempesta.

A la província de València, segons les xarxes de AEMET i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, també han destacat els registres de Pedralba (47,4 l/m2), Llíria (42), Bugarra (38,8), Xelva (25,4), Zarra (22,8) o Bunyol (20,4).

Fins a 47,6 litres per metre quadrat s’han registrat a Onda, a la província de Castelló, on també s’ha acumulat 46,2 l/m2 a Llucena, 44,2 a Fanzara, 38,2 a Pina, 33.6 a Almenara, 33,4 a Altura, 32,8 a l’Alcora, 30,4 en *Alcudia de Veig o 26,2 l/m2 a Montanejos.

A la província d’Alacant, les pluges han sigut menys intenses durant aquesta matinada i han deixat 7,2 litres per metre quadrat a Agres, 5 l/m2 en l’aeroport del Altet, 2,2 a Oriola i 2 l/m2 a Xàbia.
En les capitals de província les pluges han deixat 15,4 litres per metre quadrat a Castelló, 6,8 l/m2 a Alacant i 4,3 l/m2 a València.

La major intensitat, segons Aemet, es va observar a primera hora de la matinada, en el nord de València i sud de Castelló, on un sistema convectivo que va penetrar per l’interior de València, es va reactivar a les comarques dels Serrans i Camp de Túria i es va desplaçar cap al nord agranant la província de Castelló.

Al pas de les tempestes s’han registrat algunes ratxes fortes de vent encara que de curta duració, com els 68 quilòmetres per hora en Lliria, 65 en l’aeroport de Manises, 63 a Bétera, 60 a Utiel, 56 a Xelva i 53 a Xalans, a la província de València, mentre que a Torreblanca (Castelló) hi ha hagut 57 km/h.

Amb motiu de la previsió meteorològica i mentre es mantinga la possibilitat de pluges i vents forts, l’Ajuntament de València ha decidit mantindre tancats els parcs que hi ha a la ciutat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia