(EFE) L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha activat una alerta sanitària per un brot d’intoxicació alimentària provocat per toxina botulínica detectada en la tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca DIA.

El producte afectat és una conserva de tonyina en oli de gira-sol format RO 900, de la marca DIA, amb lot 19/154 023 02587 elaborat en Frinsa del Nord-oest S. a. amb data de consum preferent 31/12/2022. 

El producte va ser distribuït per la plataforma DIA a establiments de la Comunitat Valenciana, Astúries, Castella i Lleó, Catalunya, Aragó, La Rioja, Múrcia, Navarra i Castella-la Manxa, on s’ha procedit a la immobilització i retirada dels productes afectats.

Com a mesura de precaució s’ha retirat el producte afectat dels canals de comercialització, i les autoritats sanitàries recomanen a les persones que tinguen en el seu domicili el producte afectat per aquesta alerta que no ho consumisquen i ho retornen al punt de compra.

El brot s’ha detectat després d’emmalaltir quatre persones a Castella i Lleó, de les quals tres ja han sigut donades d’alta, que van ingerir una ensalada russa casolana elaborada amb la citada tonyina.

L’empresa DIA s’ha compromés a recuperar el producte implicat que puga estar en possessió dels seus clients.

La toxina botulínica és una neurotoxina elaborada per un bacteri denominat Clostridium botulinum.

La ingestió d’aliments contaminats per toxina botulínica produeix botulisme, una malaltia que es caracteritza pel desenvolupament d’alteracions vegetatives com la sequedat de boca, nàusees i vòmits, i per una paràlisi muscular progressiva.

La Aesan va tindre coneixement el passat dia 9, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (Sciri), d’una notificació feta per les autoritats sanitàries de Castella i Lleó relativa a un brot d’intoxicació alimentària, provocat per toxina botulínica associat al consum de tonyina en conserva amb la qual s’havia elaborat una ensalada russa casolana.

Aqueix mateix dia, la Aesan va activar l’alerta a nivell nacional i es va localitzar i va immobilitzar de forma preventiva el producte implicat en la investigació epidemiològica sospitós de ser el causant del brot: conserva de tonyina en oli de gira-sol de la marca DIA.

I ahir, 29 d’agost, les anàlisis practicades en el Centre Nacional d’Alimentació als productes sospitosos van confirmar la presència de toxina botulínica en la llanda de tonyina consumida, segons explica la Aesan.

“El brot està limitat a quatre casos, tres dels quals han sigut donats d’alta, i no hi ha constància de més afectats”, asseguren les mateixes fonts.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia