El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha convocat ajudes per a actuacions d’eficiència energètica en PIME i gran empresa del sector industrial durant l’exercici 2019.
L’objecte de la present resolució és convocar les ajudes de l’IVACE en matèria d’estalvi i eficiència energètica en PIME i gran empresa del sector industrial, inclosa la implantació de sistemes de gestió energètica, en la Comunitat Valenciana, fomentant així la disminució de les emissions de CO2 i d’altres emissions contaminants, la millora de la qualitat de l’aire, l’estalvi i l’eficiència energètica i el respecte al medi ambient. Tots els detalls es troben explicats en el següent enllaç: convocatoria ajudes.
Actuacions suportables
Les actuacions objecte d’ajuda hauran d’aconseguir una reducció de les emissions de diòxid de carboni i del consum d’energia final, mitjançant la millora de l’eficiència energètica respecte a la seua situació de partida, i han d’enquadrar-se en alguna de les següents tipologies previstes en l’article 6 del Reial decret 263/2019, de 12 d’abril:
– Actuació 1: Millora de la tecnologia en equips i processos industrials.
– Actuació 2: Implantació de sistemes de gestió energètica.
Donat el caràcter incentivador de les ajudes, les actuacions objecte de les mateixes no podran haver-se iniciat amb anterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l’ajuda.
Quantia de les ajudes
La quantia màxima de les ajudes serà, per a cadascuna de les actuacions, la menor de les següents:
- a) El 30% de la inversió elegible del projecte.
b) La quantia màxima que s’estableix per a actuacions d’eficiència energètica en l’article 38 Reglament (UE) Núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014. Els percentatges aplicables sobre el cost subvencionable són els següents:– Gran empresa: 30%
–Mitjana empresa: 40%
– Xicoteta empresa: 50%
3. c) Un màxim de 1,5 milions d’euros per projecte.
Cost subvencionable
- Es consideren costos subvencionables els costos d’inversió addicionals necessaris per a aconseguir un nivell més elevat d’eficiència energètica.
- Es considera inversió elegible del projecte:
- – Les inversions en equips i instal·lacions auxiliars (canonades, línies elèctriques, vàlvules, connexions, etc.) associades directament al projecte d’estalvi d’energia.
- – Les inversions necessàries per al muntatge i posada en marxa dels equips i instal·lacions auxiliars assenyalats en l’apartat anterior.
- – En el cas que el projecte d’estalvi supose un canvi de combustible a gas natural, es considerarà també cost subvencionable la instal·lació de gas natural des de comptadors de gas fins als equips consumidors finals, l’Estació de Regulació i Mesura, i/o la instal·lació de gas natural liquat, inclòs el depòsit i elements auxiliars (evaporadors, vàlvules, etc.).
- – L’elaboració dels projectes tècnics relacionats.
- – Els costos d’execució de l’obra civil fins a un màxim del 20% de la inversió elegible descomptant aquesta partida.
- – Els costos de transport.
- – Els costos d’assistència tècnica i tots aquells necessaris segons establisca la normativa vigent que demostren estar vinculats directament a l’execució del projecte.
3. No es considera inversió elegible:
- L’IVA satisfet per l’adquisició de béns i serveis facturats (excepte si és susceptible de recuperació o compensació) i, en general, qualsevol impost pagat.
- Els costos propis (personal, funcionament o despeses generals).
- Les despeses financeres conseqüència de la inversió, els de personal propi i els d’adquisició d’immobles i terrenys.
- Els costos d’adquisició de béns d’equip de segona mà.
- Dietes del personal relacionat amb el projecte i formació del personal a càrrec de les instal·lacions.
- En el cas que existisca canvi de combustible, el cost de portar l’escomesa de gas natural fins a l’empresa/entitat, ni els comptadors.
- Totes aquelles despeses que no estiguen directament relacionats amb la consecució dels objectius d’estalvi del projecte i que no estiguen directament vinculats a la consecució d’un nivell més elevat d’eficiència energètica.
- Cap cost d’execució de l’actuació que haja sigut facturat al destinatari últim de les ajudes amb anterioritat a la data de sol·licitud de l’ajuda entenent per tal la data de registre de la sol·licitud en l’aplicació informàtica.
- Les inversions associades a augments de capacitat productiva de plantes industrials existents, ni les inversions en noves instal·lacions de producció industrial.
- En el cas d’empreses que no siguen PIME, l’auditoria energètica que hagen realitzat com a conseqüència de l’obligació imposada per l’article 8 de la Directiva 2012/27/UE.
- Es consideraran sol projectes la inversió elegible dels quals siga superior a:
- 100.000 euros per a l’actuació 1, «Millora de la tecnologia en equips i processos industrials».
- 30.000 euros per a l’actuació 2, «Implantació de sistemes de gestió energètica».
Entitats beneficiàries
Per a cada tipus d’actuació, podran ser destinatàries d’aquestes ajudes, sempre que tinguen residència fiscal a Espanya:
a) Les empreses que tinguen la consideració de PIME, o de Gran Empresa del sector industrial, que el seu CNAE 2009 es trobe dins dels següents: VEURE LA RELACIÓ DE LA CONVOCATÒRIA.
b) Les empreses de serveis energètics, entenent com a tal la definició més àmplia possible de les organitzacions que aporten aquest tipus de serveis.
No podran obtindre la condició de beneficiàries les empreses en les quals:
- concórrega alguna de les circumstàncies que s’estableixen en l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- reunisquen les condicions d’empresa en crisi.
- estiguen subjectes a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la Comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible.
Termini de presentació de sol·licituds
El termini de presentació de sol·licituds a aquest programa d’ajudes finalitzarà el 31 de desembre de 2020.
No obstant això, si es produeix un esgotament del pressupost disponible abans del tancament del programa, les sol·licituds que es presenten fins hui límit de 31 de desembre de 2020 podran continuar registrant-se en llista de reserva provisional, i seran ateses per rigorós ordre d’entrada en cas que es produïsquen situacions que pogueren alliberar pressupost, o bé s’incorpore nou pressupost a la convocatòria.
La tramitació del procediment serà electrònica. Les sol·licituds i documentació annexa es presentaran davant el Registre Electrònic de la Generalitat.
Documentació necessària a presentar
Cada sol·licitant haurà de presentar la següent documentació:
– Sol·licitud d’ajuda. Així mateix, en el moment de presentació de la sol·licitud davant el Registre Electrònic, se signaran, entre altres, les següents declaracions responsables:
- Declaració responsable de no estar incursa en cap de les prohibicions de l’article 13 de la Llei 38/2003
- Declaració responsable sobre el compliment de la normativa d’integració laboral de persones amb diversitat funcional o si escau, l’exempció d’aquesta obligació.
- Declaració responsable de trobar-se al corrent en el compliment de la Llei 6/2014, de 25 de juliol, de Prevenció, Qualitat i Control Ambiental d’Activitats en la Comunitat Valenciana.
- Compliment d’obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social. Excepte manifestació en contra, l’IVACE podrà obtindre directament les dades relatives al compliment de les obligacions tributàries enfront de l’administració i obligacions enfront de la Seguretat Social; en cas de no autoritzar-se s’hauran d’aportar aquests certificats.
- Declaració responsable que l’empresa no està en crisi.
- Declaració responsable que l’empresa no està subjecta a una ordre de recuperació pendent.
- Documentació que ha d’acompanyar a la sol·licitud:
- Memòria tècnica
- Còpia del DNI/NIE/NIF del representant de l’empresa o empreses sol·licitants.
- Acreditació del poder de representació del signant de la sol·licitud.
- En el cas que el sol·licitant siga una empresa de serveis energètics, haurà d’aportar-se addicionalment còpia del contracte o contractes formalitzats amb l’empresa o empreses propietàries de les dependències industrials on es vaja a realitzar l’actuació.
- Per a l’acreditació de la condició de petita o mitjana empresa s’haurà d’aportar: segons la convocatòria.
- Per a aquells projectes amb una inversió superior a 1.000.000€, les empreses hauran d’incloure en la memòria tècnica un pla específic de finançament del projecte.
- Documentació acreditativa de l’instrument ambiental al qual estiga sotmesa l’activitat o les instal·lacions en les quals l’entitat sol·licitant vaja a executar el projecte.
Obligacions de les entitats beneficiàries
Seran obligacions de les persones o entitats beneficiàries:
a) Realitzar l’activitat objecte de la subvenció i acreditar la seua realització en la forma fixada en la notificació de l’ajuda i en les instruccions de justificació d’ajudes aprovades a aquest efecte per resolució de la Direcció General de l’IVACE que seran publicades en la pàgina web http://www.ivace.es
b) Seguir la metodologia i el procediment que indica aquesta resolució.
c) Respondre de la veracitat dels documents aportats.
d) Actualitzar la documentació presentada que haguera patit alguna modificació o la vigència de la qual haguera finalitzat, i comunicar altres ajudes públiques o privades que hagueren obtingut o sol·licitat.
e) Complir amb les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.
f) Acreditar la seua personalitat jurídica, referida al moment de sol·licitud de l’ajuda.
g) Destinar íntegrament l’import de la subvenció a les finalitats per a les quals s’atorga.
h) La documentació relativa a la subvenció, haurà de conservar-se durant el període mínim establit.
i) Disposar de llibres comptables i registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil, així com els estats comptables.
j) Aquelles empreses beneficiàries en les quals l’adjudicació dels contractes estiga subjecta a la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, hauran de complir en el procés d’adjudicació dels contractes vinculats a l’actuació amb el que s’estableix en aquesta.
k) Respectar en els projectes els següents principis:
- Les inversions subvencionades hauran de mantindre’s inalterables durant els cinc anys següents al cobrament de la subvenció.
- Els resultats del projecte hauran de mantindre’s en el territori de la Comunitat Valenciana.
- L’execució dels projectes no haurà de vulnerar en cap cas el principi de no discriminació.
l) Sotmetre’s a qualssevol altres actuacions de comprovació i control financer que puga realitzar els organismes i administracions que s’estableixen en la convocatòria.
m) Complir amb les preceptives llicències i autoritzacions administratives, en el cas que l’actuació el requerisca.
Termini per a la realització i documentació justificativa de les inversions
- La liquidació de les ajudes s’efectuarà una vegada executat el projecte íntegrament o en les fases previstes, d’acord amb la sol·licitud presentada i en els termes fixats en la notificació de la concessió de l’ajuda.
- El termini màxim per a la conclusió de les actuacions objecte d’ajuda serà de 24 mesos des de la data de notificació de la resolució de la concessió de l’ajuda.
- La justificació, per part dels destinataris últims de la subvenció, de l’execució de les actuacions objecte d’ajuda, haurà de realitzar-se davant l’òrgan instructor en un termini màxim de 3 mesos des de la finalització del termini màxim concedit per a l’execució de les actuacions.
- Només podrà autoritzar-se una ampliació dels terminis fixats per a l’execució de les actuacions quan obeïsca a circumstàncies imprevisibles, degudament justificades, que facen impossible el compliment d’aquestes.
- A l’efecte de justificar la realització de les actuacions objecte d’ajuda, el destinatari últim de les mateixes haurà de presentar:
Juntament amb la sol·licitud de pagament, haurà d’aportar-se tota una sèrie de documentació segons s’indica en la corresponent convocatòria.
Difusió i publicitat
- La condició de beneficiària de l’ajuda implica d’una banda assumir la responsabilitat d’informar les parts intervinents en el projecte i a la ciutadania del cofinançament del mateix pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (*FEDER), pel IDAE i la participació de l’IVACE, i d’altra banda la seua inclusió en la llista d’operacions cofinançades pel Programa Operatiu FEDER 2014-2020.
- Per a complir amb les obligacions de difusió i amb les relatives a la publicitat comunitària, la beneficiària deurà:
- Complir amb els requisits que figuren en el Manual d’Imatge del Programa.
Incloure en tots els documents i accions d’informació i comunicació relacionats amb el projecte subvencionat:
– el logotip del Ministeri per a la Transició Ecològica, el del *IDAE i el logotip d’IVACE disponibles en http://www.ivace.es.
– l’emblema de la Unió Europea i la referència a la Unió Europea.
– la referència al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (*FEDER).
- Durant l’execució del projecte haurà d’incorporar en el seu lloc d’internet, en cas que dispose d’un, una breu descripció del projecte subvencionat amb els seus objectius i resultats.
- Hauran d’instal·lar i mantindre un cartell informatiu sobre el projecte de caràcter permanent, en un lloc visible per al públic general en la localització del projecte, de grandària suficient perquè siga perfectament visible i llegible
- Conservar constància gràfica, documental o digital de les obligacions recollides en el present article.
L’empresa beneficiària de l’ajuda haurà de complir amb les mesures de transparència i prevenció del frau i aportar la documentació que així ho acredite, tenint en compte tot el que s’estableix en la corresponent convocatòria.