(EFE) La meitat dels escolars presenten problemes del somni, atribuïts a horaris inadequats i a les noves tecnologies. Així mateix, el 4% d’aquests menors desenvoluparan també trastorns que precisaran un tractament, segons el Servei de Pediatria i de la Unitat de Somni de l’hospital Quirósalud de València.

El doctor Gonzalo Pin, cap d’aquest servei, assenyala que aquests trastorns es poden manifestar com un temps total de somni diari “inadequat, poc reparador i fragmentat”, tant per defecte com per excés per a la seua edat, o en la “cronodisrupció”, és a dir, la falta d’harmonia entre el rellotge intern del xiquet i l’extern de l’ambient que li envolta.

Segons explica l’especialista, quan dormim “es produeix una espècie de neteja del nostre cervell retirant una sèrie de substàncies que produïm com a deixalla durant l’activitat del dia” perquè la informació puga circular sense problemes l’endemà.

Així, adverteix Pin, si els xiquets dormen poc, malament o en moments no programats per a això l’endemà tindran més dificultats d’aprenentatge, controlaren mal el seu humor o la seua conducta i si aquesta situació es converteix en crònica s’afectarà el seu sistema de defenses enfront de les infeccions, i tindran més tendència a ser obesos o diabètics, entre altres patologies.

Aquest tipus de problemes de somni, s’han vist incrementats en les últimes dècades pels nous models de vida marcats per horaris inadequats i la immersió de les noves tecnologies en les llars.

Segons l’especialista, els ràpids canvis en els hàbits diaris, l’allunyament del joc a l’aire lliure i del contacte amb la naturalesa, units al mal ús de la tecnologia i els nostres horaris, especialment després de la introducció de la jornada escolar continuada, “no afavoreixen una bona higiene del somni”.

Al contrari, assevera Pin, molts dels menors pateixen l’anomenat “jet-lag escolar”, amb un dèficit crònic de somni i uns horaris de somni no concordes amb el seu rellotge biològic intern que pot estar condicionant la qualitat de vida de les futures generacions.
D’aquesta manera, es recomana realitzar un període d’adaptació en la volta de vacances i la incorporació a les rutines escolars, que evite l’aparició de trastorns com el “cansament, l’apatia, tristesa, decaïment, ansietat i falta de concentració”.
Per a això aconsellen adaptar els horaris a la volta al col·le una setmana o deu dies abans de començar les classes, de forma progressiva, en accions com l’alçar-se, desdejunar, el menjar, sopar i l’hora de ficar-se al llit.