(EFE) Aquest dimarts arrancava el judici, a la Sala Tirant I de la Ciutat de la Justícia de València, pel possible tripijoc de la trobada que va enfrontar al Llevant i al Saragossa en l’última jornada de la temporada 2010-11 amb els 42 acusats presents.

En total són 36 jugadors els acusats, els díhuit convocats per cada equip per a aquesta trobada, a més de Javier Aguirre, entrenador del Saragossa en aquella etapa, Antonio Prieto, exdirector esportiu del club, així com Agapito Iglesias, Francisco Checa i Javier Porquera, expresident i exdirectius del club. També figura com acusat el Saragossa com a entitat jurídica.

A més del Ministeri Fiscal, han exercit com a acusacions particulars la Lliga de Futbol Professional i l’Esportiu de La Corunya.

La defensa de diversos dels acusats en el judici pel possible tripijoc del partit Llevant-Zaragoza de maig de 2011 van demanar la nul·litat del cas en entendre que es basa en una denúncia de Javier Tebas, actual president de La Lliga, que va obtindre com a advocat informació d’un client, la qual cosa vulneraria el secret professional i el dret a la intimitat.

L’advocat del Saragossa va ser el primer a plantejar la qüestió i va recordar que, segons les declaracions de Tebes, públiques i en la instrucció, aquest va ser avisat del possible tripijoc del partit dies abans d’aquest.

No obstant això, només va presentar la denúncia després d’haver rebut una informació d’un jugador de l’equip aragonés en el seu despatx professional, on el futbolista havia acudit per a sol·licitar els seus serveis com a lletrat.

L’advocat del club aragonés va recalcar que Tebas es va acollir al secret professional “perquè li ho havia comentat com a advocat i en el seu despatx” per a no revelar durant la instrucció la identitat del jugador.

Aquest li hauria parlat de possibles irregularitats en les nòmines dels jugadors saragossistes per a amagar uns pagaments que haurien sigut posteriorment destinats als jugadors del Llevant, amb la finalitat d’assegurar-se el triomf que va permetre la permanència del conjunt aragonés.

“No es pot ‘excepcionar’ el secret professional. Com és possible que aquest judici s’estiga celebrant?”, es va preguntar el lletrat, qui va recordar que el possible consentiment del client de Tebes per a revelar aqueixa informació “no eximeix del secret professional”.

“Tenia clara obligació de guardar silenci. No consta que el denunciant li permetera utilitzar-la, però encara que ho haguera fet, no podria ni amb l’autorització i encara que deixara de ser el seu advocat, el deure de sigil roman”, va recalcar.

A més, va qualificar de “gravíssima” l’actuació de Tebas, tant per la ruptura del secret com per una possible vulneració del dret a la intimitat.

L’advocat de Gabi Fernández i d’Ángel Lafita va insistir que “el secret professional no té per objecte només la identitat del client, sinó també dels fets”.

“Tebes no pot decidir. La dispensa o no del deure de secret no li correspon a l’advocat. Només quan és dispensat pel seu client i en el seu benefici el pot revelar”, va assenyalar just abans d’apuntar que “si no ha acreditat la dispensa, és que no la té”.
A més, el lletrat va avisar que “si el client (que li va donar la informació) està en la banqueta, la revelació seria un delicte”.
“S’ha iniciat un procés amb una font il·lícita. La informació és il·lícita, perquè s’ha proporcionat amb vulneració flagrant d’un dret fonamental”, va afirmar.

Tant l’advocat d’Ander Herrera com el d’altres acusats van reclamar “que es resolga de manera prèvia perquè l’actuació de Tebes és l’atemptat més greu contra la professió i afecta pel cap alt íntim de la relació advocat-client”.

En aqueixes mateixes qüestions prèvies, la Fiscalia ha demanat “l’ampliació de la pericial” sobre els moviments econòmics dels jugadors del Llevant després d’aquella trobada.

Mentrestant, la Lliga ha sol·licitat la incorporació de diversos informes, un sobre qüestions estadístiques del partit i uns altres d’alguns certificats, entre ells un sobre la rellevància econòmica de cada trobada segons els drets televisius.

Per part del Saragossa, es va demanar també incorporar un informe sobre les nòmines d’aqueixos mesos, amb les quals espera justificar el pagament que va realitzar a alguns dels seus jugadors, i un informe amb algunes declaracions de Javier Tebes.

Els advocats dels directius del Saragossa van demanar, en qualsevol, case la prescripció del possible delicte de falsedat documental que se’ls atribueix als tres per una possible falsificació de les nòmines dels jugadors.

Amb elles s’hauria intentat justificar el pagament per part del club aragonés d’uns diners que, segons la Fiscalia i les acusacions particulars, haurien acabat en els jugadors del Llevant per a assegurara el triomf en el partit en qüestió.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia