València ha sigut triada per la World Design Organization Capital Mundial del Disseny per a l’any 2022, després de menys de nou mesos des que l’alcalde, Joan Ribó, anunciara la seua intenció de presentar la candidatura, que es va fer oficial el passat 15 d’abril. Amb esta designació, València s’ha imposat a la ciutat índia de Bangalore, al costat de la qual va ser designada finalista per la WDO l’11 de juny d’enguany, i serà la ciutat que aculla l’edició de l’any 2022, després de la cita que prepara Lilla (França) per al pròxim 2020.

Baix el lema “El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits”, la candidatura incloïa un pla d’esdeveniments que abasten totes les disciplines del disseny, des de l’industrial al d’espais passant per l’arquitectura i el disseny de serveis i interfícies.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha rebut la notícia a primera hora de la vesprada per videoconferència des de les instal·lacions de Fira València, al costat dels codirectors estratègics de la candidatura, Xavier Calvo i Pau Rausell, i l’Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, entre altres.

Després de conéixer la bona notícia, Ribó ha assegurat que este dilluns és “un gran dia per a la Comunitat Valenciana; és un gran dia per a València” i ha assegurat que aquesta designació suposa “una gran fita” i un “somni”. Ha recordat a “tota la gent que ha treballat en el disseny a València des de fa un segle”, com Josep Renau “i molts altres valencians” i ha assegurat que este títol “ha de ser la capitalitat de tota la Comunitat Valenciana”.

“És molt important implicar a tota la indústria, a tots els sectors productius perquè en definitiva, un disseny adequat és un disseny per a fer més eficaç l’economia i fer-nos més felices i per a treballar que esta comunitat avance”, ha conclòs.

València ha sigut designada després de Lilla (França) que prepara la seua celebració per a 2020. Altres anys han sigut Capital Mundial del Disseny Torí (Itàlia) en 2008, Seül (Corea del Sud) en 2010, Hèlsinki (Finlàndia) en 2012, Ciudad del Cabo (Sud-àfrica) en 2014, Taipéi (Taiwan) en 2016 i Ciutat de Mèxic en 2018.

La candidatura de València és un projecte de l’Associació València Capital Mundial del Disseny i compta amb l’impuls de l’Ajuntament, de Presidència de la Generalitat, Fira València i La Marina de València.
La iniciativa ha sigut promoguda per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), el Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana i el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València, i compta amb el suport dels ministeris de Cultura, Indústria, Comerç i Turisme, i Ciència, Innovació i Universitats.

En l’última Junta de Govern Local de la setmana passada, l’Ajuntament va aprovar una proposta econòmica per a aportar 2,25 milions d’euros al llarg dels pròxims tres anys per al desenvolupament del projecte de Capital Mundial del Disseny. En haver sigut designada, això suposa iniciar els tràmits necessaris per a atorgar a l’esmentada entitat sense ànim de lucre, subvencions directes nominatives durant els anys 2020 (500.000 euros), 2021 (750.000) i 2022 (1.000.000).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia