Daría Terrádez (Compromís per Bétera) era nomenada a l’agost de 2016 pel President de la Generalitat, Ximo Puig, Directora General de Relacions amb la Unió Europea, un alt càrrec que l’obligava a renunciar a la seua acta de regidora a l’Ajuntament de Bétera i a les responsabilitats com a edil de Drets Socials. Tres anys i unes Eleccions Autonòmiques després, i amb la reedició del Pacte del Botànic, la Vicepresidenta del Govern, Mónica Oltra, ha tornat a confiar en ella per a seguir en este important càrrec.

L’edil de Compromís per Bétera és Doctora en Dret Constitucional amb excel·lent cum laude per la Universitat de València i és  experta en Migracions Internacionals i Dret d’Estrangeria. A més de castellà i valencià, parla anglés, francés i italià, idiomes que li serveixen per a moure’s amb comoditat entre els estaments de la Unió Europea.  Ella mateix ha sigut qui ens ha explicat quin és el treball que realitza en aquesta important àrea del govern de la Generalitat Valenciana.

Betera.com: Esperaves ser nomenada de nou?

Daría Terrádez: La veritat és que no volia pensar molt en això i en estos càrrecs quedes a la disposició de que tornen a confiar en tu. Hi havia dies que era molt negativa i uns altres que no; fins que un dia va entrar la vicepresidenta en el meu despatx i em va comunicar que continuaven comptant amb mi i, la veritat, em vaig posar molt contenta. Va ser reviure una mica la trucada que vaig rebre el 3 d’agost de 2016, com una muntanya russa d’emocions i molt vertigen. I si han tornat a confiar en tu, llavors t’has d’esforçar encara més en el teu treball.

Portaves en el càrrec des d’agost de 2016, com han sigut aquests 3 anys de treball al capdavant de la direcció?

Han sigut uns anys molt bonics, on he aprés molt i he conegut a molta gent molt interessant i la veritat és que estic enormement agraïda. És un gran privilegi poder treballar en la Generalitat valenciana, aportant tot el que saps i rebent encara més a canvi.

La Direcció general de relacions amb la Unió Europea i l’Estat no era una desconeguda per a mi, perquè vaig estar fa ja uns quants anys com a becària, el que passa és que la perspectiva és completament diferent, és una cosa òbvia. Quan em va dir la vicepresidenta la primera sensació va ser la de vertigen, era com apuntar-te a un precipici, molts dubtes, si ho faria bé i sobretot la responsabilitat enorme de formar part dels Alts càrrecs del Consell i en Presidència, ni més ni menys. De totes maneres, i per a ser sincera, em va entrar el mateix vertigen quan l’exalcaldessa Cristina Alemany va delegar en mi les competències que gestionava, i per descomptat els mateixos dubtes. Però treballant honestament i sent conscient que tens molt que aprendre, es tira avant qualsevol treball i, també, tenint en compte l’experiència dels funcionaris i treballadors, de tots i totes, tant de l’ajuntament com de la Generalitat; això resulta imprescindible.

Han sigut tres anys durant els quals he viatjat molt, no solament a Brussel·les, sinó a altres destinacions perquè la Generalitat Valenciana pertany a *obbies regionals que organitzen reunions i jornades fora de la capital d’Europa. Encara que si he de ser sincera el vol València – Brussel·les s’ha convertit en part de la meua rutina, és com anar a Madrid. A més, han sigut els anys d’inici i gestació del Brexit, una cosa històrica perquè sempre havia celebrat l’entrada de nous Estats membres a la Unió Europea i pensava que mai, cap, utilitzaria l’article 50 del Tractat de la Unió Europea, i ara ho estic vivint en directe. La veritat és que des de la Generalitat s’està fent un gran esforç per mantindre la tranquil·litat d’empreses, perquè els interessos comercials són molts i les conseqüències d’una eixida sense acord poden tindre derivacions preocupants per al sector econòmic de la Comunitat Valenciana. I, d’altra banda, es troben els nostres ciutadans i ciutadanes al Regne Unit i els britànics que resideixen en la nostra terra; s’ha obert una web que informa de totes les novetats i que està allotjada en la del centre d’Informació Europe Direct i som punt d’informació sobre el Brexit, així que hi ha molt de treball.

Com ja he dit abans, han sigut tres anys on he aprés molt i he intentat transmetre la meua passió pel projecte europeu i ara tinc quatre anys més per davant per a continuar desenvolupant el meu treball i continuar aprenent.

Pots explicar als veïns de Bétera en què consisteix el teu treball al capdavant d’aquest departament?

Les meues competències estan regulades i es tracta de donar suport al President i a la resta de membres de Consell en les seues relacions amb la Unió Europea i amb l’Estat, que també és un altre dels àmbits del meu treball. És un lloc molt institucional, però també on utilitzes molt la pedagogia. A vegades costa molt transmetre que cada decisió que es pren a Brussel·les té una repercussió directa en les nostres vides i a més Brussel·les es veu com un ens llunyà i per a res és així. El que intentem des de la Direcció general és implicar les diferents àrees competencials de la Generalitat en els assumptes europeus, animant que presenten esmenes als dictàmens del comité de les Regions, al fet que acudisquen a reunions i esdeveniments on es puguen intercanviar bones pràctiques i establir contactes que podrien desembocar en un projecte conjunt.

Així mateix, una part del meu treball és difondre les polítiques europees a la ciutadania, doncs, com ja he esmentat anteriorment, tenim un centre d’informació Europe Direct que s’encarrega de donar xarrades en col·legis i universitats, o on ens el demanen, per a intentar explicar tot el conglomerat europeu, cosa que a vegades resulta difícil.

Un dels primers objectius que ens marquem des de la Delegació del Consell davant la Unió Europea, encapçalada per Joan Calabuig, actual Secretari autonòmic, i per mi, va ser la de millorar la imatge de la Comunitat Valenciana abans les institucions europees i crec que ho hem aconseguit, perquè tornem a ser rebuts com una regió en la qual es pot confiar i com un soci de treball seriós. La reputació de la Comunitat no era massa bona i des que entrem la visió ha canviat molt.

També el meu treball em dóna l’oportunitat no solament d’assistir a jornades molt interessants, i de continuar aprenent, sinó també d’organitzar-les. Són moments de molt d’estrés, però val la pena. Este mateix any organitzem una jornada internacional sobre les polítiques migratòries a la Unió Europea, en col·laboració directa amb l’antiga Direcció general d’Inclusió, de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i Interact, on vam tindre l’oportunitat de discutir un assumpte que està provocant no solament maldecaps als governs europeus i a la mateixa Unió Europea, i que té molt a veure amb els drets humans; i el pitjor no és això, perquè la Unió Europea ni els Estats membres estan gestionant este tema de la millor manera. El pitjor és que a més està estimulant l’auge d’ideologies d’extrema dreta, amb un discurs xenòfob, i a vegades racista, però molt simple en el seu fons, i que en absolut concorda amb els principis i valors ni de la Unió Europea ni de cap Estat de dret. Vam tindre l’oportunitat de realitzar un taller sobre les notícies falses i els rumors, que estan utilitzant algunes formacions polítiques per a nodrir el seu discurs d’odi cap al diferent, i t’adones que, moltes vegades, no hem de creure tot el que es publica en les xarxes socials.

Com veuràs és un treball variat, la veritat és que, si tens ganes de fer coses, no pares i el tema de la Unió Europea dóna per a molt. També porte les relacions amb l’Estat i ací ens dediquem a gestionar les comissions bilaterals que són un pas previ al recurs d’inconstitucionalitat i implica el treball conjunt de les Conselleries afectades; es tracta de negociar i d’arribar a un acord per a evitar la interposició del recurs. Com a Doctora en dret constitucional és una part del meu treball en la qual aprenc un munt i m’encanta.

Quins són els pròxims objectius?

Un dels principals objectius que ens hem marcat a curt termini és aplicar les mesures del pla de contingència del Brexit, per a intentar minimitzar les conseqüències negatives que tindrà, màximament si és un Brexit dur, sense acord. És un pla que s’ha elaborat amb la participació, i molt treball, de totes les Conselleries i que pretén donar major seguretat jurídica tant a la ciutadania com als sectors empresarials amb interesse econòmics afectats per este trist esdeveniment.

Un altre dels assumptes en els quals haurem de treballar és en el reforç de l’oficina de Brussel·les. Malgrat les limitacions legals i pressupostàries, imposades quan es va iniciar la crisi econòmica, hem convocat dos processos de selecció per a incloure a dues persones més en l’equip de Brussel·les i, si tot ix bé, podrem anar incorporant més personal. Encara que les persones que estan treballant ara a Brussel·les, estan fent un treball excepcional, necessitem que s’incorpore més personal per a tindre un lobby fort davant les institucions europees, i persones especialitzades en temes com a agricultura, una cosa clau en els temps que corren, donades les conseqüències dels tractats comercials que la Unió Europea ja ha signat o està en procés de signar. Em referisc a tractats com el de Sud-àfrica, les conseqüències del qual estan sent devastadores per al camp valencià, o com el Mercosur que, encara que encara li queda recorregut perquè es desplegue totalment, cal intentar minimitzar els aspectes negatius.

I, com no, seguir amb la labor pedagògica sobre la Unió Europea, contribuint a construir una Unió més humana i social mitjançant la participació ciutadana i mitjançant la conscienciació sobre la importància dels assumptes europeus en la nostra vida diària.

A més, ara eres edil de l’Ajuntament de Bétera, pots compaginar tots dos càrrecs?

El primer que vaig fer en recollir l’acta de regidor va ser renunciar a les indemnitzacions per assistència als plens i a la resta d’òrgans col·legiats als quals assistim l’oposició; ho vaig fer en compliment de la normativa vigent en matèria d’incompatibilitats.

Quant a compaginar el càrrec, som diversos alts càrrecs en la Generalitat els que ens trobem en este mateix cas i s’ha sol·licitat un informe a l’Advocacia. Si l’informe diu que sí que es pot, que és compatible, seguiré, sobretot si els meus companys pensen que puc ser d’utilitat. Durant estos anys he trobat molt a faltar la política local, una política molt més directa i personal.

Malgrat el teu important treball a Europa, tens temps per a treballar per millorar el municipi de Bétera i els seus veïns?

Intentaré continuar treballant pel meu poble, ara des de l’oposició. Això sí, si en algun moment veig que no arribe, cediré el meu lloc, perquè no seria honest mantindre l’acta sense fer res, sense treballar. Tant estant en el govern, com ara en l’oposició, Compromís per Bétera sempre ha treballat, bé i molt, i no em perdonaria que per la meua culpa baixara el llistó, perquè l’hem deixat molt alt.

I no volia acabar sense posar-me a la disposició de tots els veïns i veïnes de Bétera, la meua porta sempre estarà oberta, a Bétera i a València. Durant els meus viatges, el millor premi era tornar a casa, al meu poble i es tira molt de menys quan estàs fora.

 

Foto 1: Compromís

Foto 2: Fundació CV Regió UE

Foto 3: Generalitat Valenciana

Foto 4: betera.com

Imprimir article
Comenta aquesta notícia