Durant els últims dies la Falla Gran Via del Sud ha celebrat una setmana cultural especial, repleta d’activitats, per a celebrar que enguany la comissió compleix 40 anys. Un dels actes més esperats va ser el celebrat el divendres a la vesprada a la Casa de la Cultura de Bétera, on es van donar cita un bon nombre d’experts per a parlar d’indumentària i de monuments fallers.

Primer va tindre lloc una xarrada titualada “Indumentària Valenciana” en la qual els experts Xavier Rausell, Salvador Ferris i Ángel Martínez  van realitzar un recorregut per l’evolució de la indumentària valenciana: van parlar d’història, modes i tendències en pentinats, teles o orfebreria. Una xarrada perfectament documentada i donada suport per imatges antigues i pintures de les quals el públic va gaudir moltíssim i en la qual també va haver temps per a parlar de la particular vestimenta de les Obreres de Bétera, perfectament reconeixibles per les peculiaritats que les diferències i que s’han mantingut amb el temps com: les ones en el pèl, la pinta més alta i gran que el topo o les cintes i llaços de les mànegues de fanal.

Els artistes fallers Carlos Carsí, Mario Gual i Xavier Gámez; el dissenyador Daniel Gómez i la decoradora Rosa Pérez, van ser els protagonistes d’una xarrada titulada “La falla i els artistes fallers” en la qual es va parlar dels problemes actuals que travessa el sector com la poca viabilitat econòmica de l’ofici. Durant la trobada es va produir un interessant debat en el qual es van veure dues postures ben diferenciades, mentre el jove artista Xavier Gámez assegurava que el problema és dels artistes fallers que no saben gestionar econòmicament els seus tallers, la resta dels convidats van defensar que el problema no solament era dels artistes, sinó que venia donat per una barreja de variables: els pressupostos dels fallers i les ganes de l’artista de posar més i més element als monuments per a fer-los millors.

Premis Bofilla 

Durant la vesprada es va fer lliurament també dels I Premis Bofilla, l’objectiu dels quals és reconéixer la labor que persones o entitats de Bétera realitzen diàriament per la cultura de la localitat. En esta ocasió es va reconéixer el currículum i el treball de Xavier Benedito o “Xavier de Bétera” per ser un dels artistes més reconeguts del Cant Valencià i pel seu treball com a estudiós i professor de la modalitat de Cant d’Estil en el Conservatori Professional de Música de Catarroja.

En la categoria col·lectiva es va reconéixer la labor de l’històric grup de teatre local Pepeta Ricart, una entitat que porta dècades pujant-se als escenaris per a representar divertits sainets i obres còmiques i la història de les quals està lligada a la de la falla Gran Via del Sud. Màxim Llistó va ser l’encarregat de recollir aquest reconeixement que li va fer lliurament el President de la comissió Vicent Manel Miret i els màxims representants infantils de 2019, Marieta Navarro i Ivan Carrasco.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia