València acomiada el VII Congrés d’Investigació i Innovació en Malalties Neurodegeneratives (CIIIEN) amb un balanç positiu i una mirada optimista cap al futur, perquè diversos científics han posat de manifest que creuen viable una cura per a l’Alzheimer en un termini de cinc a deu anys.

El congrés, inaugurat per la reina Sofia dimarts passat i que acaba en la vespra del Dia Mundial de l’Alzheimer, ha reunit aquests dies a més de dos-cents científics i sengles professionals sanitaris i familiars de pacients, que han posat en comú la seua batalla contra aquestes malalties, especialment l’Alzheimer.

Segons un comunicat del congrés, els experts han fet balanç positiu dels avanços en malalties neurodegeneratives i han ressaltat que la cura per a l’Alzheimer s’albira en tractaments combinats de fàrmacs que permeten frenar l’avanç de la malaltia, pas previ a la reversió dels seus efectes degeneratius.

Aquest tipus de tractaments podrien començar a utilitzar-se en sol quatre o cinc anys, encara que la vacuna tardaria més, uns quinze anys, segons diversos científics.

4.000 nous casos en la Comunitat

La Conselleria de Sanitat ha registrat fins al passat 31 d’agost 3.981 nous casos d’Alzheimer en la Comunitat Valenciana, dels quals 1.410 són homes i 2.571 dones, amb una edat mitjana de 81 anys.

La malaltia afecta en la Comunitat a 37.377 persones, de les quals 25.699 són dones (el 6 9%) i 11.678 homes (el 31%), segons les dades donades a conéixer per aquest departament amb motiu del Dia Mundial de l’Alhéimer, que se celebra aquest dissabte.

Els familiars, cuidadors 7 dies a la setmana 

Amb motiu del Dia Internacional de l’Alzheimer l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) publica els resultats d’una enquesta en la qual han participat un total de 1.542 familiars de persones amb demència/alzheimer a Espanya i realitzada amb la col·laboració de 53 associacions locals que formen part de CEAFA.

Segons OCU, les conclusions de l’estudi posen de manifest que, a més del més del milió de malalts d’alzheimer que hi ha a Espanya, aquesta malaltia, com altres demències, afecta no solament al pacient, sinó que també té un alt impacte en tot el seu entorn: segons dades de la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA), s’estima que aquesta patologia condiciona la vida de més de 4,5 milions de persones a Espanya.

Molts d’aquests malalts continuen vivint a l’entorn de la llar, i l’esforç d’aquells familiars per a oferir una qualitat de vida acceptable és immens. Així i tot, un 42% dels enquestats considera que ho ha aconseguit, i un 18% qualifica de bona la qualitat de vida del malalt.

Els cuidadors són en molts casos els fills (en el 67% segons l’enquesta d’OCU) o la pròpia parella (16%), que han d’afrontar una dura tasca, quasi sempre a temps complet i sense descans. De fet, el 65% dels cuidadors de malalts d’alzheimer declara estar a càrrec del pacient 7 dies a la setmana.

Programa Alzheimer a Bétera

L’Ajuntament de Bétera va posar en marxa en el 2018 el Programa d’Azheimer per a Majors amb l’objectiu d’ajudar aquestes persones a mantindre uns nivells d’autonomia i qualitat e vida. A més. està considerat com un programa de respir per a familiar.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia