L’ONG WWF ha reclamat un acord global vinculant a tots els països perquè “no hi haja més plàstics en la naturalesa”, doncs, segons han advertit els seus responsables, de seguir la progressió actual “en 2050 hi haurà més tones de plàstics que de peixos en el mar”.

L’ONG finalitza aquest dilluns a València la seua campanya “Embarca’t” contra l’abocament de plàstics als mars, en la qual un vaixell solar ha recorregut durant 20 dies diferents punts de la costa valenciana amb l’objectiu de conscienciar i involucrar a la ciutadania en esta lluita.

Durant estes jornades s’han organitzat neteges en les costes d’Alacant, Altea, Calpe, Gandia i València, a més de batudes submarines, al costat de bussos de la zona, per a extraure residus del fons del mar, i altres activitats per a sensibilitzar sobre l’impacte que este fem té en la fauna marina.

El tancament de la campanya ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, qui ha agraït este tipus d’iniciatives que contribueixen al fet que s’entenga també la importància d’algunes mesures que prenen les Administracions, encaminades a millorar la seua vida futura i no a incomodar-los el present.

Com a exemple, Oltra ha destacat que a partir de l’1 de juliol de 2021 en la Comunitat no es podran comercialitzar productes plàstics susceptibles de convertir-se en microplàstics o nanoplàstics, de manera que les càpsules de café d’un sol ús, els bastonets o les palletes hauran d’estar fabricats amb material compostable.

El responsable del programa marí de WWF, José Luis García, ha destacat que la producció mundial de plàstics és d’una mica menys de 400 milions de tones a l’any, de les quals quasi huit milions acaben en el mar.
Segons García, els experts calculen que hi ha uns 150 milions de tones de plàstic en els oceans i de seguir la progressió actual, en 2050 hi haurà més tones de plàstics que de peixos en el mar.

Des de l’ONG han alertat que el Mediterrani és un dels mars més envaïts per plàstics, ja que estos representen el 95% dels residus que suren en les seues aigües, i han assenyalat que acumula l’1% de l’aigua del món i el 7% dels miccroplàstics globals.

Per a García esta alta concentració de plàstics es deu, en part, al fet que Espanya “és un gran productor i consumidor de plàstic”, però també al fet que és “una destinació turística de gran importància”. En este sentit, ha indicat que s’ha constatat que existeix un increment del 40% de la quantitat de plàstic que va al mar durant l’estiu, l’època en la qual les regions del Mediterrani tenen més visitants.

Per això, considera necessari “posar-se les piles” i fa una crida tant a països com governs perquè promoguen polítiques que asseguren la reducció de l’ús del plàstic però també la seua millor gestió, com a les empreses i als ciutadans.

El responsable d’esta ONG destaca que un dels principals problemes són els microplàstics, presents en molts tèxtils, pastes de dents o cremes, però que passen desapercebuts per al consumidor, d’ací la importància de les campanyes de sensibilització.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia