Les executives del Bloc i d’Iniciativa pel Poble Valencià, majoritàries en la coalició Compromís, han acordat respectivament decantar-se per l’opció de Más Madrid, el partit d’Íñigo Errejón, per a una possible aliança davant les pròximes eleccions generals davant la d’Unides Podem de Pablo Iglesias.

Fuentes de la negociació han assegurat a EFE que esta opció s’està encara debatent en el si de l’Executiva de Compromís, en la qual també està representat Els Verds encara que este últim soci és el minoritari en la confluència que abandera Mónica Oltra, vicepresidenta del Govern valencià i líder d’Iniciativa.

De moment es desconeix tant els detalls de la proposta final que eixirà d’aqueixa Executiva com si serà sotmesa, i de quina forma, davant la militància per a la seua possible ratificació.
Abans de la reunió de l’Executiva, el diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví, ha reconegut que encara que estaven obertes les tres possibilitats -concórrer a les generals amb un gran espai d’esquerres on tingueren cabuda tant Unides Podem com Más Madrid, fer-ho només amb el partit d’Iglesias o plantejar una llista conjunta amb el de Errejón-, la primera era la més feble.

Des del Bloc (partit en el qual ell milita) s’ha acordat explorar “un espai de col·laboració” amb la llista de Más Madrid, deixant “ben clar” que seria Compromís qui representaria els interessos d’esta aliança en la Comunitat Valenciana i que el partit de Errejón assumiria l’anomenada “agenda valenciana” de reivindicacions, basada sobretot en el finançament autonòmic.

Al seu judici, el projecte de qui fora “mà dreta” d’Iglesias pot suposar “un espai nou” en el qual Compromís treballe per a ser part de la solució “i no del problema” per a aconseguir un millor finançament per a la Comunitat Valenciana.

Baldoví ha insistit que l’existència de “sensibilitats diferents” en el si de l’Executiva de Compromís farà debatre sobre quina és la millor opció de cara al 10 de novembre però s’ha compromés al fet que finalment hi haurà “una posició conjunta”.

També ha reconegut que este matí ha parlat per telèfon amb Errejón, amb qui ha abordat, en el cas que finalment el seu partit fóra l’opció triada, alguns dels primers detalls que caldria acordar per a una llista conjunta, des del seu nom fins a la forma en què es presentaria.

Tots dos han parlat de “tota la intendència” que hi ha entorn d’un pacte, ha afegit Baldoví, qui ha admés que en aqueixa conversa hi ha hagut una “bona sintonia”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia