La boia de fondeig que filtra l’aigua del mar amb l’objectiu d’eliminar microplàstics, coneguda com Yuna, ha guanyat a Espanya el premi nacional The James Dyson Award.

Es tracta d’un concurs de disseny internacional que anima, impulsa i inspira a les noves generacions d’enginyeria, i està dotat amb 2.200 euros de premi.

La boia ha sigut dissenyada per un equip format per 20 estudiants del Grau en Enginyeria del Disseny i Desenvolupament de Productes, que s’imparteix a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny de la Universitat Politènica de València.

Yuna posseeix una estructura aerodinàmica inspirada en l’antropometria del peix lluna, per la fàcil adaptació de la seua forma als fluxos de la marea, han informat fonts acadèmiques.

Segons explica Alice Ville, estudiant de la UPV i membre de l’equip, “Yuna requereix de poca energia per a complir la seua funció. Els microplàstics que viatgen pels corrents arriben a l’interior de la boia que gira amb els corrents, com un penell”.

El sistema de filtrat es basa en una sèrie de tamisos de major a menor gramatge que van colant els microplásticos segons la seua grandària. Es planteja la filtració per carbó actiu per a les partícules microscòpiques. Una vegada separats els microplàstics, es passa a la seua reutilització perquè no tornen al mar.

Ja existeix una maqueta a escala 1:5 del prototip del sistema de filtrat de Yuna, i en un futur l’equip preveu que es puga utilitzar el polietilé per a evitar que la seua degradació contamine.

Així mateix, els estudiants pretenen abaratir els costos de producció realitzant les dues peces de la seua estructura exterior amb un sol motle. L’objectiu final és crear una start-up per a comercialitzar la idea. “Ja tenim desenvolupat el pla de negoci a tres anys vista”, expliquen els alumnes.
Aquest equip de dissenyadors va guanyar la VI edició del Challenge d’Idees UPV en la categoria d’Ecologia i Medi ambient, així com la Start UPV Idees 2k19, en la categoria de Projecte Empresarial.

El pròxim 17 d’octubre, la Fundació James Dyson donarà a conéixer, de els 27 dissenys nacionals premiats, quins finalistes competiran pel premi internacional.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia