La Junta Local Fallera de Bétera va celebrar ahir l’IV Congrés Faller en el qual es van aprovar quatre nous reglaments entre els quals s’inclouen substancials canvis en el funcionament per als pròxims quatre anys. Concretament es va aprovar el nou Reglament Faller del Poble de Bétera, Estatuts de les Falleres Majors de Bétera, Reglament de Sancions i Reglament dels Playbacks.

Les cinc comissions falleres i la Junta Local van acordar que la nova normativa estiga vigent durant els pròxims 4 anys amb l’objectiu de comprovar si realment és efectiva, “és un punt molt positiu, ja que abans només s’aprovava per a un any pel que era molt complicat veure amb tan poc temps si els canvis funcionaven o no”, explica a aquest periòdic el President de JLF, Edgar Jorro.

Eliminació de les sancions econòmiques

Entre els punts aprovats cal destacar l’eliminació de les sancions econòmiques de JLF a les comisones per incompliment de les normes, “és cert que les sancions econòmiques funcionen, però no ens agrada la idea que la JLF siga sempre concebuda com “la dolenta de la pel·lícula”, ja que la nostra labor és millorar la festa i no sancionar. Per això s’ha arribat a l’acord de multar amb treball, és a dir, si es comet alguna infracció i es necessiten 5 voluntaris per a un acte, la sanció serà que la comissió sancionada envíe a 5 persones perquè ajuden en les tasques en les quals se’ls necessite”, explica Jorro.

Les sancions solen utilitzar-se per impuntualitat o utilitzar la indumentària incorrecta com la “goyesca” que està prohibida, encara que també hi ha altres més greus com trencar un monument faller.

Més mànega ampla per a organitzar els actes 

Altre dels aspectes que s’ha eliminat és la immobilitat de les dates, ubicació i hora de cada acte, “d’esta manera tenim més marge per a celebrar els actes segons ens convinga, és a dir, modificar els actes segons les dates en la qual caiga cada any. També els llocs de celebració, ja que tenim espais molt bonics que podríem utilitzar com l’Ermita del Calvari o el parc del Portó”, explica.

Este canvi permetrà que enguany l’Exaltació de les Falleres Majors de 2020 se celebre al matí i acabe en l’Albereda amb una paella gegant, i no a la vesprada i amb un sopar, com es vènia fent fins ara.

Canvis en l’Ofrena 

Un dels principals motius d’enfrontament és la ubicació de l’Ofrena. El president de l’entitat ha confirmat que “és impossible canviar la seua ubicació ja que no hi ha consens per a poder fer-ho, però sí que hi ha marge per a millorar l’acte canviant algunes coses com un entarimat més gran, aconseguir més espai enfront de l’Església o que els fallers i falleres donen la volta i desvien per un altre carrer, una vegada entreguen el ram”, explica.

“El que més ens agradaria és que el rector ens deixara traure la imatge de la Verge al carrer, d’esta manera seria un acte molt més emocionant pel que intentarem unir-nos tots juntament amb l’Ajuntament de Bétera per a convéncer-lo”.

Canvis en les dates de les presentacions

L’IV Congrés Faller va aprovar també canviar les dates de la proclamació i les presentacions de cara al pròxim exercici. D’esta manera, al setembre s’acomiadarà ales Falleres Majors de 2020 i es proclamarà a les de 2021. La següent setmana es realitzarà l’acte d’Exaltació i durant els mesos d’octubre, novembre i desembre se celebraran les presentacions falleres de les cinc comissions. L’objectiu d’estos canvis és anar “més compassats i que les màximes representants comencen a anar als actes totes alhora”.

A més es realitzarà un acte de Proclamació en el qual es proclamaran les Falleres Majors de Bétera 2021 i totes les Falleres Majors del municipi el mateix dia, “un acte que segur serà molt bonic”.

Eliminació dels playbacks en les Festes d’Agost

Altre dels canvis aprovats és l’eliminació dels playbacks que tots els anys es realitzava una nit en les Festes d’Agost en l’Albereda. Per majoria es va aprovar també no realitzar-los en 2020 encara que en el reglament es plasma la possibilitat que puguen tornar a realitzar-se en un futur.

Més unió 

“Esperem i desitgem que tots estos canvis servisquen per a millorar els actes i sobretot per a la unió de la JLF amb les comissions falleres, és el moment d’acabar la rinya i començar a treballar tots junts per la festa”, explica Edjar Jorro, qui assumeix que “les falles a Bétera són la segona festa, per darrere de les Festes d’Agost, però la unió de tots permetria guanyar en rellevància i protagonisme”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia