La UPCCA torna aquest mes d’octubre amb la campanya 12 lemes, dins del Pla Comarcal de Drogodepencias i altres Trastorns Addictius, implementat des de la Mancomunitat Camp de Túria.

Aquest mes se centra en el ciberassetjament amb el lema “Quantes vegades has tancat el cercle?”

El ciberassetjament és una nova forma d’intimidació que es diferencia d’altres pels mitjans que s’utilitzen per a dur-la a terme. Ens referim a l’assetjament a través de qualsevol mig digital, que fa que el seu impacte siga molt més potent a causa de la seua veloç expansió. Normalment el ciberbulling és la continuació en l’àmbit de les TIC d’una conducta iniciada en un context social, com el col·legi, l’institut o el barri.

El ciberbulling es dona entre iguals (xiquets, adolescents i joves), i mai intervenen adults ja que llavors parlaríem d’un altre tipus de delicte.

La informació resulta imprescindible per a acabar amb aquest tipus de conductes. El INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat), en el seu web https://www.is4k.es, així com la iniciativa Pantalles Amigues, ofereixen recursos i materials sobre el tema.

En la majoria dels casos, quan parlem de ciberassetjament sempre ens venen a la ment les víctimes: els menors que pateixen la conseqüència. Poques vegades pensem en aquells que ho exerceixen.

Els xiquets ciberacosadors són aquells que infringeixen mal reiterat i intencional a altres menors a través de mitjans digitals. Mostres d’aquest comportament a través de les xarxes socials o d’aplicacions de missatgeria són l’enviament de missatges feridors la publicació d’imatges compromeses de la víctima o fins i tot la usurpació de la seua identitat en les xarxes socials.

Què poden fer els pares i mares? És important que paren atenció als seus fills per a detectar possibles conductes que els facen pensar que els seus fills poden estar assetjant, principalment si mostren comportaments com a baixa tolerància a la frustració; sovint presenten problemes d’empatia; estan poc receptius a les normes; els seus companys els riuen les gràcies i no conten el que fan als adults.

Per a previndre en la mesura que siga possible aquest tipus de comportaments és recomanable treballar amb les filles i fills alguns aspectes de la seua personalitat (autoestima, assertivitat, empatia, ansietat, estrés, pensaments irracionals…).

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia