La Generalitat Valenciana ha presentat la imatge i els actes del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. En este acte el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha ressaltat que la Comunitat Valenciana és “terra d’igualtat” i ha destacat que la seva “riquesa cultural” serà l’eix dels actes commemoratius del 9 d’octubre de 2019, que sumaran més d’una trentena per “mostrar al territori valencià com a terra d’igualtat”.

Per la seua banda, la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat que el programa d’enguany comptarà amb més de 30 actes culturals que se celebraran entre l’1 i el 9 d’octubre, i ha revelat que tots tindran com a fil conductor “la defensa explícita de la igualtat en la diversitat” com a valor de la Comunitat.

Escribano ha afirmat que, pel que fa a la igualtat de gènere, s’ha augmentat el protagonisme femení tant en la programació cultural com en els actes musicals, així com que, en una aposta per visibilitzar dones històriques, s’ha decorat la seu del Consell amb il·lustracions de les reines de l’antic Regne de València, des Violant d’Hongria fins Germana de Foix, creades per Lawerta.

A l’acte també s’ha presentat la cartelleria d’este 9 d’octubre, en la qual l’estudi Juárez Casanova ha escenificat la diversitat del poble valencià mitjançant tres persones que simbolitzen les tres províncies i, alhora, la diversitat del poble valencià. Les tres figures, a més, miren per una ullera format pel nombre 9 i s’albiren un horitzó comú, que representa el projecte de futur compartit per tota la ciutadania valenciana.

Programació musical

Els actes culturals del 9 d’Octubre començaran el dia 1 amb el concert de la Berklee College of Music al pati gòtic del Palau de la Generalitat, un espai que també serà escenari de l’actuació de dansa de Dàlies Hells Company, el 2 de octubre, i del Opera Studio del Palau dels Arts Reina Sofia, el dia 3.

Divendres 4 serà el torn del concert de Carles Dénia, mentre que Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani tancaran les activitats de dissabte 5 i la Jove Orquestra de la Generalitat omplirà de música els carrers adjacents al Palau de la Generalitat durant els dies 5 i 6 d’octubre.

Dimarts 8, al migdia, la Banda de música de la Diputació d’Alacant oferirà un concert des de la seu d’este òrgan provincial, mentre que a la ciutat de València es podrà gaudir, a la plaça de Manises, dels concerts d’Els Jóvens , Soledad Vélez i Zero en conducta Djs.

Per la seua banda, el dia 9 d’octubre la Banda Municipal de Castelló oferirà una actuació musical a la capital de la Plana, ia València es podrà gaudir a la tarda de l’espectacle d’Andrés Belmonte ‘Tariq’

Gastronomia i cultura

La programació cultural també obrirà, des de dissabte 5, les portes del Palau de la Generalitat i d’altres palaus de València gràcies a la iniciativa ‘Nou palaus per al 9 d’Octubre’, a la qual este any se sumen rutes turístiques per la ciutat.

En el pla gastronòmic, la programació s’inicia el divendres 4 amb l’obertura d’una gastroneta a les portes del Palau, on es podrà degustar orxata i també els productes propis de la mocadorà.

Així mateix, en la nit del dissabte 5 es projectarà un videomapping sobre la Torre Vella del Palau, tot i que abans serà el torn del correfoc que transitarà per les Torres de Quart, el carrer Cavallers i la plaça de la Mare de Déu.

El dilluns 7 d’octubre la poesia tornarà a pati gòtic del Palau de la Generalitat amb la lectura de passatges del Tirant lo Blanch, mentre que a la plaça de Manises tindrà lloc la xerrada TEDxValènciaSalon sobre el futur de l’educació.

Dimarts, a més, es podrà visitar a l’Ajuntament de València la mostra ‘València, amb la Senyera’ i assistir a la interpretació del ‘Cant a la Senyera’ que realitzarà, en diferents sessions vespertines, la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet.

Tot això acabarà a mitjanit amb un castell de focs artificials que es dispararà al llit vell del riu Túria a València, així com a la zona Volvo del port d’Alacant i l’esplanada del Palau de la Festa de Castelló.

Finalment, en el Dia de la Comunitat, les celebracions culminaran amb l’acte institucional que acollirà el Palau de la Generalitat, així com amb el lliurament de la Reial Senyera a l’Arxiu Municipal de València i la tradicional processó cívica.

Per als més menuts

Els actes commemoratius del 9 d’octubre comptaran també amb diferents activitats infantils, que començaran el divendres 4 d’octubre amb tallers, jocs, teatre i les actuacions d’Els bíters, la Banda de les Feretes i la Colla d’apuntar a la plaça de Manises.

El dissabte 5 tindrà lloc, a més, la V Entrada Infantil de Moros i Cristians, i el dia 9 el més petits podran assistir a l’homenatge al contacontes Llorenç Giménez en què participa el Cor de l’Eliana.

Pots consultar tota la programació en este enllaç.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia