(EFE) La secció segona de l’Audiència Provincial de València jutja a partir del pròxim dilluns a cinc homes acusats d’oferir diners o treball a persones necessitades perquè alguna d’elles donara part del seu fetge a un dels acusats, que estava malalt i necessitava un trasplantament.

Segons el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), el Ministeri Públic sol·licita provisionalment tres anys de presó per al malalt i set anys per als altres quatre acusats per un delicte de promoció, afavoriment o facilitació de trasplantament il·legal d’òrgans humans aliens.

Els fets es remunten a abril de 2013, quan el malalt, un libanés resident en aqueix país, va contactar amb dos nebots seus que vivien a Espanya i regentaven una empresa a Novelda (Alacant) perquè trobaren un donant viu, “sabedor del prestigi d’aquesta cirurgia al nostre país”, segons relata la Fiscalia en el seu escrit d’acusació.

Tant els nebots com el fill del malalt i un altre compatriota libanés van començar en aquest moment les gestions per a “la materialització d’aquest trasplantament, amb evident crebant de la legislació espanyola relativa a la donació d’òrgans entre vius”, agrega l’acusació pública.

Així, van contactar amb huit candidats, persones que eren “especialment vulnerables tant per la seua procedència com per la seua penúria econòmica”.

A diversos d’ells van arribar a pagar-los les proves en diferents clíniques metgesses d’Espanya per a conéixer la seua compatibilitat com a donants amb el pacient; i en molts casos, sempre segons la versió de la Fiscalia, els van oferir diners o treball, entre altres prebendes, a canvi de la donació.

Aquesta no es va dur a terme perquè els candidats no volien assumir el risc o no van ser admesos pels metges, entre altres raons.

Un hospital de Barcelona va fer una nova prova al fill del processament i va comprovar que podia ser donant del seu pare. D’aquesta manera, el trasplantament entre tots dos es va realitzar finalment a l’agost de 2013.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia